18:23 - 25 Tetor 2020

Për një klimë më të mirë në dhomë, në mënyrë që t’i dëgjojmë fëmijët më mirë ose thjesht nga zakoni – shumë kanë arsye pse flenë me derën e dhomës së gjumit të hapur. Gati 60 për qind e njerëzve e bëjnë atë çdo natë dhe thjesht nuk mendojnë shumë për këtë.

Sidoqoftë, dera e hapur e dhomës tuaj të gjumit mund të vendosë jetën dhe vdekjen. FSRI, Instituti për Kërkime të Sigurisë, kreu një studim të madh në Amerikë. Rezultati tregoi sa vijon: shumica e njerëzve besojnë se është më e sigurt të flesh me derën e hapur. Sidoqoftë, e kundërta e saktë është e vërtetë.

Në fakt, kur dera është e mbyllur, përhapja e flakës ngadalësohet në rast zjarri, tymi toksik zvogëlohet, niveli i oksigjenit në dhomë përmirësohet dhe temperatura zvogëlohet.

Në dekadat e fundit, koha mesatare për t’i shpëtuar një zjarri ka rënë papritmas nga 17 në tre minuta ose më pak. Arsyeja për këtë është sasia e shtuar e materialeve artificiale në ndërtim ose në mobilie dhe sende dekorative.

Përveç materialeve shumë të ndezshme, edhe një plan i hapur është tani më i rrezikshëm për përhapjen e zjarreve sesa më parë.

Në një fushatë të madhe në SHBA, organizatat e sigurisë, në bashkëpunim me zjarrfikësit, zhvilluan një fushatë të madhe dhe paralajmëruan qytetarët se dyert e mbyllura mund të luanin një rol vendimtar në shpëtimin e jetës.

Ata gjithashtu këshillojnë që dera në dhomën e fëmijëve të mbyllet gjithashtu. Ajo që shumica e prindërve duan të shmangin është në të vërtetë shumë e rëndësishme, thekson FSRI.