22:50 - 24 Nëntor 2021

Komisioni Zgjedhor Libian ka njoftuar se ka hedhur poshtë kandidaturën për zgjedhjet presidenciale të 24 dhjetorit të Saif al-Islam Gaddafi, djalit të diktatorit libian Muammar Gaddafi i cili u rrëzua dhe u vra në kryengritjen e vitit 2011.

Saif al-Islam Gaddafi kërkohet nga Gjykata Ndërkombëtare Penale (ICC) për “krime kundër njerëzimit”. Ai paraqiti kandidaturën e tij në 14 nëntor dhe është një nga 25 kandidatët e refuzuar, sipas një deklarate nga Komisioni i Lartë Zgjedhor (KNÇ).

HNEC sqaroi se ka refuzuar kandidaturat e tyre në bazë të disa teksteve ligjore si dhe letrave të dërguara nga Avokati i Shtetit, Shefi i Policisë Kriminale dhe Kryetari i Drejtorisë së Pasaportave dhe Shtetësisë.

Për habinë e të gjithëve, ndërsa nuk dihej vendndodhja, Seif al-Islam, 49-vjeç, paraqiti kandidaturën e tij në Sebha në jug të vendit.

Në fund të korrikut, Seif al-Islam përmendi në një intervistë me New York Times mundësinë e kthimit në jetën politike.

Zgjedhjet presidenciale të 24 dhjetorit dhe muaji legjislativ më vonë duhet të shënojnë një ndryshim pas kaosit dhe luftimeve vëllavrasëse pas rënies së regjimit të Muammar Gaddafit në 2011.

HNEC njoftoi të martën, kur mbaroi afati për paraqitjen e kandidaturave, se kanë aplikuar 98 kandidatë, mes të cilëve dy gra