23:38 - 28 Korrik 2021

Joseph “Dusty” Hill, basisti i ZZ Top për më shumë se 50 vjet, ka vdekur, konfirmoi përfaqësuesi i vjetër i grupit. Asnjë shkak i vdekjes nuk u citua.

“Ne jemi të trishtuar nga lajmet sot që Kompadri ynë, Dusty Hill, ka vdekur në gjumë në shtëpinë e tij në Houston, TX. Ne, së bashku me legjionet e tifozëve të ZZ Top në të gjithë botën, do të na mungojë prania juaj e palëkundur, natyra juaj e mirë dhe përkushtimi i qëndrueshëm për t’i dhënë atij fundi monumental “Top” -it. Ne do të jemi përgjithmonë të lidhur me atë ‘Blues Shuffle in C’. DO të na mungosh shumë, amigo,” thuhet në deklaratën e përbashkët nga ish-bashkëpunëtorët e tij Billy Gibbons dhe Frank Beard.

Në fillim të këtij muaji, Gibbons dhe Beard luajtën shfaqjet e tyre të para pa Hill në më shumë se 50 vjet, duke deklaruar se basisti ishte detyruar të kërkonte kujdes mjekësor “për të adresuar një çështje hip”, sipas një deklarate, megjithëse sëmundja e tij ishte me sa duket më serioze.

Joseph Hill u lind në Dallas në vitin 1949 dhe luajti violonçel në shkollën e mesme, gjë që bëri një kalim të lehtë në bas elektrik. Ai, vëllai i tij kitarist Rocky dhe shoku i tij i ardhshëm i ZZ Top, Frank Beard, një baterist, luajti në grupet lokale si Warlocks, The Cellar Dwellers dhe American Blues, duke punuar të njëjtat qarqe turne në Teksas si grupi i kitaristit Billy Gibbons, the Moving Trotuare.

Vëllezërit u ndanë në vitin 1968 për shkak të dallimeve muzikore, dhe Hill dhe Beard u transferuan në Houston, ku ata përfundimisht u bashkuan me Gibbons në ZZ Top.

Gibbons kishte formuar grupin në 1969 dhe regjistroi një single të pavarur të prodhuar nga menaxheri Bill Ham, i cili do të qëndronte me ta për dekada të tëra.

Basisti origjinal i aktit e prezantoi kitaristin me mjekër Hill, i cili do të bashkohej me Gibbons dhe Beard për një koncert në Beaumont, Teksas, më 10 shkurt 1970. Përbërja mbeti e njëjtë për më shumë se pesë dekada: Ata festuan 50-vjetorin e tyre në një koncert në San Antonio në shkurt 2020.

Ndërsa ZZ Top ishte më i njohur për hitet e tyre të viteve 1980. Grupi u regjistrua në Hall of Fame të Rock and Roll në vitin 2004.