14:11 - 20 Dhjetor 2020

Vetëm për shkak se keni cikël menstrual nuk do të thotë se duhet të hiqni dorë nga aktiviteti seksual. Për disa gra, marrëdhëniet gjatë menstruacioneve mund të jenë edhe më të këndshme se në periudhat e tjera të muajit.

Nevoja për lubrifikim zvogëlohet gjatë periudhës tuaj, dhe të kesh një orgazmë mund të qetësojë simptomat e lidhura me periudhat siç janë ngërçet.

“Marrëdhëniet janë një pjesë normale e jetës dhe duhet të shijohet nga të gjitha gratë. Në thelb, sigurimi që keni kontracepsion dhe parandalimi i infeksionit seksual mund ta bëjë atë edhe më të sigurt dhe më të këndshëm”, tha Carrie Coleman, gjinekolog.

Por, para se të keni marrëdhënie, sigurohuni që të kuptoni rreziqet e infeksionit seksual dhe infeksioneve të tjera dhe shtatzanisë.

Rreziku i infeksionit nga marrëdhëniet gjatë periudhës tuaj

Është thelbësore të praktikoni marrëdhënie të sigurtë ndërsa jeni në cikël menstrual sepse mund të merrni më lehtë infeksione të ndryshme. Vagina juaj mban një nivel pH prej 3,8 deri 4,5 gjatë gjithë muajit. Por, gjatë menstruacioneve ai nivel rritet për shkak të nivelece më të larta të pH të gjakut dhe maja është në gjendje të rritet më shpejt.

Rreziku i shtatzanisë gjatë ciklit tuaj

Po, mund të mbeteni shtatzënë kur jeni me cikël menstrual, veçanërisht nëse keni cikël më të shkurtër menstrual (21 deri në 24 ditë) dhe keni marrëdhënie seksuale deri në fund të periudhës tuaj.

Sperma mund të mbetet e qëndrueshme në vaginën tuaj deri në pesë ditë, kështu që shtatzania është e mundur dhe është e rëndësishme të vazhdoni të përdorni kontraceptivë.