14:11 - 27 Dhjetor 2022

Njerëzit që qëndrojnë zgjuar natën vonë dhe zgjohen vonë në mëngjes janë në rrezik më të madh të zhvillimit të sëmundjeve kronike si diabeti i tipit 2 ose sëmundjet e zemrës, sipas një studimi të ri të botuar në revistën Experimental Physiology.

Një studim që i quan këta njerëz “zogj të natës”, zbuloi se trupat e njerëzve që bëjnë pjesë në këtë kategori kanë një aftësi më të dobët për të djegur dhjamin, domethënë depozitojnë më lehtë depozitat e yndyrës. Nga ana tjetër, ata që zgjohen herët kanë më shumë gjasa të përdorin yndyrën si burim energjie dhe zakonisht janë më aktiv fizikisht gjatë ditës.

Sipas autorit kryesor të studimit, Steven Malin, profesor i asociuar i metabolizmit dhe endokrinologjisë në Universitetin Rutgers, njohja e preferencave të gjumit është e rëndësishme sepse ndihmon në udhëheqjen e vendimeve të një stili jetese të shëndetshëm për të promovuar reduktimin e rrezikut të sëmundjes.

“Shpresoj që këto gjetje të ofrojnë një arsyetim fiziologjik përse njerëzit mund të jenë në rrezik të shtuar të sëmundjes,” tha Malin për Health. “Nga ana tjetër, njerëzit mund të ndërmarrin hapat e nevojshëm për të qenë fizikisht aktivë, të hanë një dietë të ekuilibruar gjatë ditës, të shmangin të ngrënit vonë natën dhe të përpiqen të shkojnë në shtrat më herët për t’u përshtatur me detyrat e ditës së nesërme dhe për t’u ndjerë më mirë,” ai tha.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se tendenca e natyrshme e një personi për të rënë në gjumë dhe për t’u zgjuar në kohë të caktuara, e quajtur kronotip, ndikon në aspekte të shumta të shëndetit të një personi, nga rritja e rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe çrregullimeve psikiatrike deri te ndikimi i rrezikut të vdekjes së hershme.

Të gjitha kronotipet bien në një spektër, dhe hulumtimet sugjerojnë se mund të jenë deri në gjashtë, me zogjtë që zgjohen herët dhe natën më të zakonshmet. Ata që zgjohen herët shkojnë herët në shtrat dhe zgjohen herët. Nga ana tjetër, “zogjtë e natës” janë njerëz që preferojnë të qëndrojnë aktivë dhe zgjuar gjatë natës dhe të flenë më vonë në mëngjes.

Njerëzit kanë këto kronotipe të ndryshme sepse ora e brendshme e secilit, ose ritmi cirkadian, funksionon pak më ndryshe, shpjegoi Thomas Kilkenny, drejtor i Institutit të Mjekësisë së Gjumit në Spitalin Universitar Staten Island, i cili nuk ishte i lidhur me studimin.

Ritmi cirkadian funksionon në një cikël 24-orësh dhe rregullohet nga drita dhe errësira. Kur rrezet e diellit hyjnë në sy, ajo stimulon një gjëndër në formë bizele në tru të quajtur gjëndra pineale për të ndaluar prodhimin e një hormoni të gjumit të quajtur melatonin. Kur bie nata, melatonina aktivizohet përsëri, duke nxitur përgjumjen.

“Nëse jeni natyrisht një zgjues herët, ritmi juaj cirkadian ul melatoninën shumë më herët në mëngjes, duke rezultuar në rritje të aktivitetit kur zgjoheni”, shpjegoi Kilkenny. “Sidoqoftë, “zogjtë” e natës kanë një orë trupore që sekreton melatoninë shumë më vonë në mbrëmje, duke rezultuar në gjumë të vonuar dhe mëngjes të plogësht”, shtoi ai.

Është e rëndësishme të theksohet se ka pasur një prirje të qëndrueshme në të gjithë hulumtimin e kronotipeve deri më tani, që është se bufat e natës në përgjithësi kanë rezultate më të dobëta shëndetësore, megjithëse ka pasur pak të kuptuar se si një kronotip i vonë rezulton në një rrezik në rritje të sëmundjeve kronike midis të tillave. individët.

Me fjalë të tjera, njerëzit që u kategorizuan si zgjohen herët kishin më shumë gjasa të konvertonin më shumë yndyrë në energji në krahasim me “zogjtë e natës”.

“Zogjtë e natës” kanë më shumë gjasa të përdorin më pak yndyrë dhe më shumë karbohidrate për energji gjatë pushimit dhe stërvitjes.

“Zogjtë e natës mund të jenë më të prirur ndaj sëmundjeve të zemrës dhe diabetit sesa ata që zgjohen herët, sepse trupat e tyre janë më pak në gjendje të djegin yndyrën për energji”, shpjegoi Kilkenny. Ai sugjeroi që ata që zgjohen herët ndoshta djegin më shumë yndyrë sepse janë më aktivë gjatë ditës, duke i bërë ata më të prirur për të ushtruar në krahasim me zogjtë e natës që janë më të ulur.

Hulumtimet sugjerojnë se kronotipet kanë një komponent gjenetik dhe mund të kalojnë nga prindërit, duke e bërë të vështirë ndryshimin e tyre. Por të dy ekspertët thonë se nuk është e pamundur, madje ka disa prova që kronotipet ndryshojnë me kalimin e moshës.

Megjithatë, njerëzit që janë kronotipe të vonshme dhe duan të përpiqen të bëjnë ndryshimin, këshillohen të ndërmarrin hapa të vegjël dhe gradualë për t’u bërë një zgjues herët.

Ju mund të tundoheni thjesht të shkoni në shtrat më herët për t’u zgjuar më herët. Studiuesit sugjerojnë të shkoni në shtrat 15 minuta më herët dhe të zgjoheni 15 minuta më herët. Me kalimin e kohës dhe në varësi të mënyrës se si shkojnë gjërat, kjo mund të zgjatet edhe për 15 minuta të tjera.

Këtu janë disa hapa shtesë që të dy ekspertët rekomandojnë për të reduktuar rrezikun e sëmundjeve kronike pavarësisht nga kronotipi i dikujt:

– një dietë e ekuilibruar me karbohidrate të ulëta

– ushtrime aerobike ditore

– thyeni stilin e jetës tuaj të ulur duke lëvizur për dy minuta çdo orë ose duke bërë një shëtitje të shpejtë për 10-15 minuta pas ngrënies

– shmangni aktivitetet stresuese ose me intensitet të lartë natën vonë për të përgatitur trupin tuaj për gjumë

– shmangni disa lloje ushqimesh dhe pijesh, si ëmbëlsirat ose kafeja, veçanërisht natën vonë

– mbani jashtë dhomës së gjumit pajisje të tilla si celularët ose tabletët

Tags: ,