×
Show

Alkooli mund të përmirësojë kujtesën

Insajderi
16 February 2016 - 21:04

Shumica e të dhënave argumentojnë fuqishë se alkooli prish sistemin e kujtesës.

Por, në rrethana shumë specifike, ai mundet në të vërtetë të ndihmojë në përmirësimin e kujtesës. Ky fenomen është i njohur si specifik.

Konteksti i jashtëm mund të ju ndihmojë të ktheni kujtesën; ju jeni në gjendje më të mirë të kujtoni atë në qoftë se ju jeni në të njëjtin mjedis ku kujtesa ishte marrë më herët. Por këtu ndodhë ai konteksti i veçantë, i brendshmi.

Për ta thënë thjeshtë, substancat e tilla si alkooli apo stimuluesit ose ndonjë gjë tjetër që ndryshon aktivitetin e trurit, e sjell atë në gjendje të veçantë neurologjike.

Kur truri papritur duhet të merret me një fshirje në masë të madhe të substancave, kjo nuk shkon pa u vënë re.

Alkooli bën prishjen e kujtimeve, por vetëm pas një pikë të caktuar; pasi është krejtësisht e mundur të pini disa gota birre ose verë dhe ende të mbani mend çdo gjë të nesërmen.

Por në qoftë se ju do të thoni disa informacione të rëndësishme pas nja dy gota verë, truri juaj do të shifroj memorien tuaj pak të dehur, si pjesë e kujtesës, kështu që do të jeni në gjendje më të mirë për të sjellë disa gjëra në memorie.

Në këtë skenar, një gotë verë me të vërtetë mund të përmirësojë kujtesën tuaj.

OP-ED
Nga Rubrika

© 2016-2023 Gazeta Online Insajderi - Të gjitha të drejtat e rezervuara.

Impressum

Kontakt

Trademark