23:06 - 13 Maj 2021

Paralajmërimin e Kosovës për paditje të Serbisë për gjenocid, ambasadori i Gjermanisë në Kosovë, Jorn Rohde, po e sheh si rrugë problematike dhe jo të duhur për të ecur përpara.

Sipas tij, një gjë e tillë do të bënte që shumë gjëra në Kosovë të mund të ngecnin.

“Unë e kuptoj plotësisht se është shumë me rëndësi ballafaqimi me të kaluarën. Çështja e paditjes së një shteti tjetër, megjithatë mendoj se është shumë problematike dhe mbase rruga jo e duhur për të ecur përpara. Kjo, sepse do të ishte një proces tejet i gjatë, shumë gjëra në Kosovë do të mund të ngecnin dhe nuk dihet se si ajo do të përfundojë. Është plotësisht e pasigurt qoftë nëse shkoni në Gjykatën Ndërkombëtare Penale apo Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë. Mandej edhe politikisht, të paditësh një shtet për gjenocid, do të thotë ta çosh të gjithë shtetin në gjyq, të gjithë është thjesht të bëhen bashkë rreth një gjëje. Është shumë me rëndësi, edhe për Gjermaninë, kur i hedhim një shikim historisë së vendit tim, që të ballafaqohemi me të kaluarën, por faji gjithmonë është individual dhe kjo duhet të jetë rruga”, ka deklaruar ai. “Mendoj se në rrethanat aktuale, nëse më pyesni a është hapi i duhur, përgjigjja është jo, nuk është. E kam parë që Qeveria gjithashtu po planifikon të themelojë një institut për të mbledhur dëshmi, por kjo do të mund të shfrytëzohej për të paditur fajtorët individualë, siç ka ndodhur në rastin e Tribunalit për Jugosllavinë”.

Sipas Rohdes, në rajon duhet të ndiqet shembulli i Gjermanisë me krijimin e komisioneve të përbashkëta të librave shkollorë me shtetet fqinje, në mënyrë që historia të mësohet në mënyrë të ngjashme dhe jo kundërshtuese.