09:41 - 05 Korrik 2022

Bileta e lirë e transportit publik prej 9 euro është në dispozicion prej një muaji. A duhet të vazhdojë kjo skemë ende?

Në pranverë, qeveria e koalicionit gjerman njoftoi se një biletë udhëtimi me zbritje të madhe në mbarë vendin – e ashtuquajtura biletë 9 euro – do të vihej në dispozicion për qershor, korrik dhe gusht. Çdo udhëtim i lejon mbajtësit e biletave ta përdorin rrjetin e transportit publik të Gjermanisë për një muaj kalendarik për vetëm ato 9 euro.

Lajmet për këtë biletë, të prezantuar për ta zbutur rritjen e karburantit dhe kostot e jetesës, ngjallën entuziazëm, megjithatë i shtynë disa të pyesin nëse infrastruktura e transportit publik do të ishte në gjendje ta përballonte një rritje të pritshme të numrit të pasagjerëve. Ishte domethënëse që operatori kombëtar hekurudhor Deutsche Bahn kishte paralajmëruar tashmë paraprakisht se udhëtarët duhet të përmbahen nga marrja e biçikletave në trena duke filluar nga qershori për shkak të mungesës së hapësirës.

Autoritetet e transportit publik të Gjermanisë, të cilët menaxhojnë dhe operojnë rrjetet e udhëtimit në të gjithë vendin, kishin pak kohë për t’u përgatitur. “Na duhej të rregullonim infrastrukturën tonë të shitjeve dhe të blinim autobusë, trena dhe personel shtesë – megjithëse duhet të them që kjo nuk ishte e mundur në një moment”, thotë Lars ëagner i Shoqatës së Kompanive Gjermane të Transportit (VDV). Organizata ombrellë përfaqëson mbi 600 autoritete tranziti dhe kompani të transportit publik në vend.
Trena të mbingarkuar

Shumë qytetarë gjermanë prisnin se pas prezantimit të kësaj biletë do të ketë autobusë dhe trena të mbushur plot me bllokime gjatë festës publike ëhitsun në fillim të qershorit. Dhe kishin të drejtë. Trenat e shumtë rajonalë të nisur për në bregdetin e njohur të Balltikut dhe Detit të Veriut ishin aq të mbushur me njerëz, saqë pasagjerët duhej të largoheshin. Marrja e biçikletave me vete u bë pothuajse e pamundur.

Megjithatë, ky vëllim pasagjerësh pritej kryesisht, thotë ëagner. ëhitsun, në fund të fundit, është një festë publike dhe një kohë kur dhjetëra njerëz zakonisht udhëtojnë nëpër vend me autobus dhe tren çdo vit. VDV me siguri po parashikonte se turmat do të niseshin drejt destinacioneve të njohura të pushimeve, do të nisnin udhëtimet e fundjavës dhe do t’i vizitonin qytetet kryesore të Gjermanisë.

Berlini dhe Brandenburgu panë gjithashtu një rritje të konsiderueshme në numrin e pasagjerëve. Trenat që niseshin për në bregdetin Baltik dhe destinacione të tjera të njohura të fundjavës ishin shumë të frekuentuar, thotë Joachim Radünz i autoritetit të transportit Berlin-Brandenburg (VBB).

Mungesë e pesonelit

Bileta 9-euroshe joshi shumë njerëz që nuk kishin udhëtuar asnjëherë ose rrallëherë me transport publik për t’i dhënë fund kësaj mungesë të papërmbushur. Ligjvënësit sigurisht kishin shpresuar për këtë efekt.

Megjithatë, kjo shkaktoi një grup krejtësisht të ri sfidash, thotë ëagner. Disa nga këta udhëtarë të papërvojë, për shembull, nuk e dinin rrugën e tyre rreth stacioneve të trenit. Kjo, thotë ëagner, “shkaktoi vonesa, pasi pasagjerët e çorientuar do të zbrisnin nga një tren në platforma duke u përpjekur të merrnin kushinetat e tyre, duke bllokuar kështu të tjerët të dilnin ose hipnin”.

Personeli i shërbimit në disa stacione i ndihmoi udhëtarët të gjenin rrugën e tyre dhe t’i minimizonin vonesat. “Në Këln, pashë asistentët që ndihmonin pasagjerët të hipnin shpejt në trenat e mbushur me njerëz, në mënyrë që të tjerët të mund të hipnin gjithashtu,” thotë Dennis Junghans i Aleancës Hekurudhore të Gjermanisë, një grup ombrellë që mbron investime më të mëdha në infrastrukturën e trenave të Gjermanisë. Junghans, megjithatë, thotë se nevojiten përmirësime në javët e ardhshme. Ai shpreson të shohë shumë më tepër personel shërbimi që ndihmon udhëtarët në qendrat kryesore të transportit të Gjermanisë.

Shifra solide të shitjes

Deri më tani ka pasur kërkesa të mëdha për biletën 9 euro të Gjermanisë. Rreth 21 milionë bileta u shitën midis majit, kur bileta u bë e disponueshme, dhe sot në korrik, sipas vlerësimeve të VDV. Për më tepër, rreth 10 milionë mbajtës të biletave sezonale të transportit publik morën gjithashtu lejen me zbritje.

Shifrat e shitjeve i kanë tejkaluar pritshmëritë e industrisë, dhe po kështu edhe numri i pasagjerëve. Deutsche Bahn raportoi një rritje prej 10% të njerëzve që udhëtonin me trena rajonalë këtë qershor. Berlini dhe Brandenburgu shënuan një rritje edhe më të madhe, me deri në 25% më shumë pasagjerë në rrugë të caktuara, sipas zëdhënësit të VBB Radünz. Kjo pothuajse rikthen numrin e përgjithshëm të pasagjerëve në atë që ishin në kohët para pandemisë. Në të vërtetë, në të gjithë Gjermaninë, “bileta 9 euro na ka rikthyer afërsisht aty ku ishim përpara COVID”, thotë ëagner i VDV.

Cili është rezultati?

Radünz thotë se bileta e udhëtimit me zbritje ishte një sukses i jashtëzakonshëm në Berlin dhe Brandenburg, ku shumë zgjodhën të udhëtonin me trena dhe autobusë në vend që të ngasin një makinë. Ai thotë se “njerëzit përdornin biletën në fundjavë, duke marrë fëmijët e tyre”, duke u nisur për në Berlinin verior, pyllin Spree dhe destinacione të tjera.

Por rezultati sipas ëagner është pak më ambivalent. Ndërkohë që është i kënaqur që bileta 9 euro inkurajoi shumë njerëz ta përdorin transportin publik, ai është kritik për financimin e kësaj skeme: “Ministria e Transportit po jep 2.5 miliardë euro gjatë tre muajve për t’a kompensuar humbjen e të ardhurave të shkaktuar nga çmimi i ulët artificialisht i biletës – dhe megjithatë nuk u kanë vënë në dispozicion para për personel shtesë, autobusë apo trena”. Sipas kësaj, ai nuk e sheh se si mund të vazhdojë kjo skemë edhe pas gushtit. Të paktën jo me një biletë 9 euro./DW