×
 • Lajme
 • Botë
 • Lajme / Botë

  Çfarë duhet të dini për parkun e vetëm kombëtar të Zvicrës

  Insajderi
  11 September 2023 - 23:38

  Ndërsa Zvicra ka shumë parqe natyrore, ka vetëm një park kombëtar të caktuar teksa konsiderohet e panevojshme të thuhet se ia vlen të vizitohet.

  I themeluar në vitin 1914, një park kombëtar i Zvicrës me bazë ndodhet në Engadine, një luginë alpine në Alpet lindore zvicerane dhe është parku kombëtar më i vjetër në Alpe dhe Evropën Qendrore, shkruan TheLocal, përcjell albinfo.ch.

  Parku përbëhet nga 28 për qind pyje, 21 për qind livadhe alpine dhe 51 për qind nga terrene joproduktive (hapësirë, shkëmbinj, rajone të larta malore).

  Pas një rishikimi të pjesshëm të Ligjit Federal për Mbrojtjen e Natyrës dhe Trashëgimisë në 2007, parqe natyrore shtesë u zhvilluan më vonë në të gjithë Zvicrën dhe përveç Parkut Kombëtar Zviceran, vendi ka edhe 19 parqe natyrore që janë perfekte për një vizitë.

  Sot, bëhet një dallim midis katër kategorive të parkut: Parku Kombëtar i Zvicrës, parku kombëtar i gjeneratës së re, parku natyror rajonal dhe parku i aventurës natyrore.

  Megjithëse në parim të gjitha parqet synojnë të ruajnë dhe mirëmbajnë peizazhet natyrore dhe kulturore të Zvicrës, qasja e tyre është paksa e ndryshme.

  Me një shtrirje mbi 170 kilometra katrorë, Parku Kombëtar Zviceran është zona më e madhe e mbrojtur e vendit – parku është caktuar nga Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës si rezervë natyrore e kategorisë 1 (niveli më i lartë i mbrojtjes) – por kjo nuk do të thotë që vizitorët nuk janë të mirëpritur.

  Alpinistët që kërkojnë të vizitojnë Parkun Kombëtar të Zvicrës mund të zgjedhin midis 21 rrugëve që janë të përshtatshme për shëtitës të rastësishëm, alpinistë me përvojë dhe të gjithë ata që ndodhen ndërmjet tyre.

  Ju gjithashtu keni mundësinë të zbuloni Parkun Kombëtar si pjesë e një turneu me guidë për një çmim prej 380 frangash zvicerane, turne që zgjat rreth 6-7 orë dhe zakonisht zhvillohet në gjermanisht.

  Ndërsa jeni jashtë, do të keni mundësinë të shihni rreth 20 lloje të ndryshme kafshësh në varësi të stinës, duke përfshirë drerët e kuq, arinjtë e murrmë, vullkanet e dëborës dhe dhinë e trashë.

  Sidoqoftë, ndërsa jeni më se të mirëpritur të hyni në park gjatë sezonit të tij të hapur (maj-tetor), duhet t’i bindeni rregulloreve të mbrojtjes së parkut përpara se të niseni.

  Kur është koha më e mirë për të vizituar?

  Koha më e mirë për të vizituar Parkun Kombëtar të Zvicrës është padyshim gjatë muajve të verës (korrik-gusht), kur mund të vëzhgoni një larmi të madhe bimësh dhe kafshësh dhe të merrni pjesë në ecje të ndryshme.

  Sezoni i vizitorëve të parkut fillon nga fundi i majit deri në fund të qershorit, kur natyra zgjohet ngadalë dhe ju tashmë jeni në gjendje të dalloni disa kafshë.

  Ndërkohë, sezoni i prerjes së drerit fillon rreth mesit të shtatorit deri në fillim të tetorit dhe ju mund t’i vëzhgoni ato kryesisht në zonën e Val Trupchun të parkut – e njohur gjithashtu si arena e drerit të Alpeve. Gjatë verës, popullsia e drerëve të parkut është 1,800 deri në 2,000.

  Aplikacion i ri për t’ju ndihmuar të vizitoni

  Aplikacioni i ri SwissPark përfshin një hartë interaktive që shfaq aktivitete të ndryshme dhe bën të mundur gjetjen e rrugëve midis pikave të zgjedhura. Ato mund të shkarkohen edhe pa lidhje interneti, teksa pas shtatë ditë testimi falas të aplikacionit, kostoja do të jetë 36 franga në vit.

  OP-ED
  Nga Rubrika

  © 2016-2023 Gazeta Online Insajderi - Të gjitha të drejtat e rezervuara.

  Impressum

  Kontakt

  Trademark