15:00 - 24 Nëntor 2022

Edhe pse shumë njerëz shtojnë disa kilogramë më tepër gjatë pushimeve dimërore, duke ndjekur tri rregulla të thjeshta mund ta ndihmoni veten të qëndroni në formë edhe gjatë kësaj periudhe të vitit.

Ekziston një klishe se një person mesatarisht shton rreth pesë kilogramë gjatë festave të fundvitit. Ndërsa ky numër mund të ndryshojë, pasi sipas hulumtimeve, është ende e zakonshme që njerëzit të fitojnë disa kilogramë më tepër falë të gjitha vakteve të mëdha dhe ushqimeve të shijshme.

Megjithatë, duke ndjekur disa rregulla të thjeshta, mund të shijoni pushimet.

Meritoni ëmbëlsirat tuaja

Rekomandohet që t’i fitoni ëmbëlsirat tuaja duke ushtruar. Për shembull, nëse keni bërë një stërvitje, keni fituar një ëmbëlsirë, por nëse keni humbur disa stërvitje dhe e keni kaluar ditën në divan, atëherë ndoshta duhet ta kaloni atë.

Duke ushtruar para se të kënaqeni me një ëmbëlsirë, ju parandaloni shtimin e padëshiruar të yndyrës dhe në fakt rritni shanset që ato kalori të kthehen në muskuj.

Ndiqni rregullin 80/20

Në vend që të shqetësoheni për vaktet e pakta që do të hani gjatë sezonit të festave, përqendrohuni në ushqimin e shëndetshëm dhe të pastër në 80 për qind të kohës – duke ngrënë proteina pa yndyrë, shumë perime, karbohidrate të mira dhe yndyra të shëndetshme dhe shmangien e ushqimeve të padëshiruara të përpunuara. Nëse e bëni këtë, atëherë mund të shpenzoni 20 për qind të mbetur në ëmbëlsira.

Pasi të keni shijuar atë vakt të rëndë me familjen dhe miqtë, mund të ktheheni menjëherë në dietën tuaj normale që të nesërmen pa ndikuar në yndyrën e trupit tuaj.

Përkushtojuni aktivitetit fizik

Ndërsa shumë udhëtojnë gjatë sezonit të festave të fundvitit dhe devijojnë nga shprehitë e vendosura – ekspertët rekomandojnë që të mos anashkaloni stërvitjen apo aktivitetin fizik në përgjithësi.

Edhe pse kjo periudhë konsiderohet një kohë për t’u çlodhur, çdo aktivitet fizik do të bëjë një ndryshim në mbajtjen e formës gjatë kësaj periudhe të vitit.