16:36 - 17 Dhjetor 2022

Dy nga njerëzit më të pasur në planet, Bill Gates dhe Jeff Bezos po investojnë në një kompani që do të krijojë pajisje të trurit (çipa) sipas Bloomberg.

Dy miliarderët kanë financuar Synchron, një konkurrent i Neuralink të Elon Musk, në sipërmarrjen e tij të re për të krijuar pajisje që lidhin trurin e njeriut me një kompjuter.

Në veçanti, ndërfaqet tru-kompjuter, të njohura si BCI, mund të interpretojnë dhe stimulojnë pjesë të trurit dhe gjithashtu mund të jenë një trajtim i mundshëm për dëmtimet e trurit.

Qëllimi i kompanisë në të cilën investuan Bill Gates dhe Jeff Bezos është të kontribuojë në fushën e neurologjisë.

Kjo pajisje e veçantë mund të funksionojë si një trajtim në të ardhmen. Rreth 100 milionë njerëz në mbarë botën kanë një dëmtim të ekstremiteteve të sipërme dhe mund të përfitojnë nga teknologjia.

Pajisja Synchron’s Switch synon gjithashtu të ndihmojë njerëzit e paralizuar, si ata me sklerozë anësore amiotrofike (ALS), të komunikojnë duke kontrolluar kursorët e kompjuterit me mendjen e tyre.

Megjithatë, kompania tashmë e ka implantuar pajisjen në dy persona dhe pritet ta bëjë këtë në vullnetarë të tjerë në muajt e ardhshëm.

Vullnetarët do të monitorohen nga mjekët për një vit dhe mostrat do t’i jepen FDA-së.

Vihet re se ndryshe nga pajisjet e propozuara nga shumë kompani të tjera, të cilat zakonisht përfshijnë lloje të ndryshme të operacioneve të trurit, sistemi Synchron implantohet në venën jugulare ka një procedurë të ngjashme me vendosjen e një stenti koronar. Nga atje, stentroda e vogël me elektroda udhëton përmes qarkullimit të gjakut në korteksin motorik të trurit.

Implanti funksionon duke komunikuar nëpërmjet një kablloje të vogël me një implant të dytë në gji. Një transmetues më pas dërgon sinjale në një kompjuter në afërsi të personit me çipin. /abcnews.al