×
 • Lajme
 • Botë
 • Lajme / Botë

  Gjobë edhe në Hapësirë/ Për herë të parë një kompani do të paguajë mijëra dollarë për mbeturinat në orbitë

  Insajderi
  03 October 2023 - 15:50

  Komisioni Federal i Komunikimeve i SHBA (FCC) ka vendosur gjobën e parë për një kompani që ka shkelur rregullat kundër ndotjes së hapësirës.

  Dish Network është urdhëruar t’i paguajë komisionit 150,000 dollarë pasi nuk arriti të çorbitonte satelitin e tij EchoStar-7, i cili ka qenë në hapësirë ​​për më shumë se dy dekada. Në vend që ta largonte satelitin, Dish e vendosi atë në një zonë e papërshtatshme ku udhëtojnë satelitët aktivë dhe në një lartësi mjaft të ulët për të krijuar mbeturina të rrezikshme orbitale.

  “Ndërsa misionet satelitore bëhen më të zakonshme dhe ekonomia hapësinore përshpejtohet, ne duhet të sigurohemi që kompanitë po i përmbushin angazhimet e tyre,” tha shefi i zyrës Loyan A. Egal. “Kjo është një zgjidhje novatore që e bën të qartë se FCC ka autoritet të fortë zbatues dhe aftësinë për të zbatuar rregulla të rëndësishme të mbeturinave hapësinore.”

  Në vitin 2002, Dish lëshoi satelitin në orbitën gjeostacionare, një fushë hapësinore që fillon 36,000 kilometra mbi Tokë. Kompania kishte rënë dakord në vitin 2012 për një plan për të reduktuar mbetjet e saj orbitale, sipas të cilit, pasi të përfundonte misioni, do të dërgonte EchoStar-7 300 kilometra më lart ku ishte tashmë, në një “orbitë varrezash”, ku nuk do të paraqeste rrezik për satelitët e tjerë.

  Megjithatë, në vitin 2022, kompania zbuloi se sateliti nuk kishte mjaftueshëm shtytës për të lëvizur në “varrin” e tij hapësinor. Disi, sateliti përfundoi vetëm 122 kilometra mbi zonën aktive të orbitës gjeostacionare, 178 kilometra larg destinacionit të tij përfundimtar.

  Vihet re se mbeturinat hapësinore, të përcaktuara si objekte në orbitë rreth Tokës që nuk janë anije kozmike funksionale, janë një burim shqetësimi në rritje për FCC. Siç argumentojnë ekspertët, sa më shumë pajisje hapësinore të çmontuara të mbeten në orbitë, aq më e vështirë bëhet për satelitët e rinj të lëshohen dhe të përfundojnë misionet e tyre.

  Në vitin 2022, FCC miratoi një rregull që kërkon që kompanitë dhe agjencitë të asgjësojnë satelitët e tyre brenda pesë viteve nga përfundimi i misionit të tyre.

  “Tani për tani ka mijëra tonë metrikë të mbeturinave orbitale në ajër, dhe numri pritet të rritet. Ne duhet të përballemi me problemin. Sepse nëse nuk e bëjmë, kjo mbeturinë hapësinore do të kufizojë mundësitë tona të reja,” tha shefja e FCC Jessica Rosenworcel kur prezantoi masën një vit më parë.

  OP-ED
  Nga Rubrika

  © 2016-2023 Gazeta Online Insajderi - Të gjitha të drejtat e rezervuara.

  Impressum

  Kontakt

  Trademark