17:26 - 21 Mars 2023

Qarkullimi i dobët i gjakut është një problem shëndetësor mjaft i zakonshëm që shumë njerëz e injorojnë, por nuk duhet të jetë kështu, pasi mbart rreziqe për atak në zemër dhe goditje në tru. Përveç kësaj, mund të jetë një simptomë e disa sëmundjeve të ndryshme.

Duhet të monitoroni trupin tuaj në mënyrë që të dini nëse qarkullimi i dobët tashmë ka filluar t’ju shkaktojë probleme më të mëdha. Nëse shenjat e çorapeve apo këpucëve janë të dukshme në lëkurë, mund të jetë një shenjë e pamjaftueshmërisë së hershme venoze, dmth dobësimit të rrjedhjes së gjakut.

Një tjetër shenjë e qarkullimit të dobët venoz mund të jetë një ngjyrë blu e errët në këmbë. Përveç kësaj, ka shenja të shumta që tregojnë qarkullim të dobët, si dhe probleme specifike që shkaktojnë vetë qarkullimin e dobët. Ftohtësia dhe mpirja, si dhe lëkura e zbehtë, janë shenja të qarkullimit të dobët.

Ky problem më së shpeshti trajtohet me terapi të përshkruar nga vetë mjeku. Për arsye të ndryshme, qarkullimi i dobët mund të shkaktojë dhimbje në muskuj. Rekomandohet patjetër që të vizitoni një mjek nëse ndjeni këtë gjendje specifike, e cila zakonisht zhduket sa herë që shtriheni ose ngrini pak këmbën.

Problemet e këtij lloji (ftohtësia, zbehja) shfaqen më shpesh në këmbë sesa në duar, sepse duart janë më afër zemrës. Ftohja e gishtave mund të ndodhë për shkak të zhvillimit të sindromës Rayne, e cila shpesh shoqërohet me kushte autoimune si lupusi ose artriti reumatoid.

Ekspertët këshillojnë ekzaminimin e gjendjeve autoimune dhe një vizitë te një reumatolog. /abcnews.al

Tags: ,