09:30 - 16 Shtator 2022

Puberteti është kalim nga fëmijëria në moshën madhore. Shfaqet me karakteristika shumë specifike dhe zakonisht shfaqet në moshën para adoleshencës, fillimisht te vajzat dhe me pak vonesë tek djemtë, edhe nëse kohët e fundit ky hap i rëndësishëm dhe delikat ndodh gjithmonë më herët, qoftë edhe herët.

Shfaqet me ndryshime të rëndësishme fizike dhe psikologjike, deri në maturimin e plotë seksual. “Transformimi” ndodh paksa ndryshe midis meshkujve dhe femrave. Puberteti fillon mesatarisht te djemtë rreth moshës 12 vjeç. Shenja e parë e dukshme është rritja e volumit të testikujve, por manifestime të tjera janë rritja, rritja e penisit, shfaqja e qimeve pubike dhe sqetullore dhe në fytyrë. Pamja e fëmijëve tanë ndryshon: supet bëhen më të gjera, toni i zërit ulet, masa muskulore dhe forca rriten.

Tek vajzat, zhvillimi i pubertetit është 9-12 vjeç. Shenja e parë e dukshme është zhvillimi i gjëndrës së qumështit dhe shfaqja e “butonit të gjoksit”. Vajzat fillojnë të rriten gjatë dhe mund të kenë menstruacionet e para (zakonisht ndodh brenda 2 viteve nga zhvillimi i gjëndrës së qumështit).

Përveç ndryshimeve fizike, jemi dëshmitarë edhe të ndryshimeve në humor dhe karakter: fëmijët kërkojnë identitetin e tyre, kërkojnë autonominë dhe pavarësinë, eksperimentojnë vazhdimisht dhe fillojnë të marrin më shumë në konsideratë opinionin e bashkëmoshatarëve, duke u shkëputur nga familja.

Për këtë arsye është mirë të qëndroni me ta për të shpjeguar se çfarë po ndodh dhe si të përballeni me çdo ndryshim.

Tags: