18:32 - 28 Nëntor 2022

Rregullatori i mbrojtjes së të dhënave të IRISH (DPC) ka gjobitur Facebook-un me 265 milionë euro, duke e çuar gjobën totale për kompaninë ombrellë Meti në gati 1 miliard euro.

Dënimi rrjedh nga një hetim që filloi në prill 2021, në lidhje me zbulimin e një grupi të dhënash personale nga Facebook që ishin të disponueshme në internet. Facebook u urdhërua të zbatojë një sërë masash korrigjuese.

Ndëshkimi i ri është tashmë dënimi i katërt i vendosur nga DPC ndaj një prej kompanive të Metës.

Në shtator, ai rregullator gjobiti Instagramin me një gjobë rekord prej 405 milionë eurosh, të cilën Meta planifikon ta apelojë.

DPC mbikëqyr Apple, Google, TikTok dhe gjigantë të tjerë të teknologjisë selitë evropiane të të cilëve janë në Irlandë. Aktualisht janë 40 hetime të hapura ndaj kompanive të tilla, duke përfshirë 13 me Metën.

Rregullatori irlandez tha se rregullatorët e tjerë përkatës të BE-së ranë dakord me vendimin e së hënës pasi ai ndau një projektvendim muajin e kaluar nën sistemin “one-stop shop” të bllokut për rregullimin e kompanive të mëdha shumëkombëshe.