12:19 - 21 Mars 2023

TikTok, aplikacioni i popullarizuar për shpërndarjen e videove të shkurtra që i ka bërë të famshme studentët dhe amviset, shpesh është sfiduar si i diskutueshëm.

Megjithëse aplikacioni është një hit në mesin e të rinjve, ka akuza për shkelje të privatësisë dhe shqetësime për lidhjet e tij të supozuara me qeverinë kineze. Si rezultat, disa vende në mbarë botën e kanë ndaluar ose të kufizuar aplikacionin.
India ishte vendi i parë që ndaloi TikTokun në qershor 2020, duke përmendur shqetësimet e sigurisë kombëtare dhe privatësisë së të dhënave. Lëvizja u pa si pjesë e një goditjeje më të gjerë ndaj aplikacioneve dhe kompanive kineze mes tensioneve në rritje midis dy vendeve.

India ka qenë një nga tregjet më të mëdha për TikTok, me mbi 200 milionë përdorues. Në korrik 2020, Shtetet e Bashkuara të Amerikës (SHBA) gjithashtu konsideruan ndalimin e TikTokut, duke përmendur shqetësime të ngjashme të sigurisë kombëtare dhe privatësisë së të dhënave.

Administrata Trump kërcënonte se do ta ndalojë aplikacionin nëse nuk i shitet një kompanie amerikane, duke thënë se aplikacioni mund të përdoret nga qeveria kineze për të spiunuar amerikanët.

Pavarësisht përpjekjeve të administratës Trump për të ndaluar aplikacionin, në shtator 2020, një gjykatë federale e bllokoi ndalimin, duke thënë se ishte arbitrar.

Megjithatë, pavarësisht rezistencës fillestare, qeveria amerikane miratoi një ndalim të paprecedentë të përdorimit të TikTokut në pajisjet e qeverisë federale dhjetorin e kaluar. Si rezultat, më shumë se gjysma e shteteve dhe Kongresit e kanë ndaluar TikTokut nga pajisjet zyrtare të qeverisë.

Shtëpia e Bardhë zgjeroi ndalimin për të përfshirë të gjitha agjencitë qeveritare, duke u dhënë punonjësve federalë 30 ditë për të hequr aplikacionin nga pajisjet e tyre të punës.

Ndërkohë, ekzekutivi i BE-së tha javën e kaluar se kishte ndaluar përkohësisht TikTokun nga telefonat e përdorur nga punonjësit si masë sigurie kibernetike.

Të martën, Parlamenti Evropian ndoqi shembullin, duke ndaluar stafin të instalonte aplikacionin në çdo telefon që kishte akses në email ose rrjete parlamentare.

Gjithashtu, Kanadaja iu bashkua SHBA-së dhe BE-së në miratimin e një ndalimi të përgjithshëm, duke parandaluar instalimin e TikTokun në të gjitha pajisjet celulare të lëshuara nga qeveria, pasi autoritetet perëndimore godasin aplikacionin e ndarjes së videove në pronësi kineze.

Justin Trudeau, kryeministri kanadez, nuk përjashtoi veprime të mëtejshme.

Tags: , ,