19:28 - 21 Korrik 2017

Buta është fytyra e re më dhe e freskët në repin shqiptar. Ai është revolucionari i muzikës trap, aktualisht zhanri më modern në trojet shqiptare, si në rrjedhje të teksteve ashtu dhe në përmbajtje.

Njerëzit që pëlqejnë zhanrin rep, por nuk e kuptojnë shqipen, mund të vlerësojnë lehtë rrjedhjen e tij . Dhe ata që kuptojnë origjinalitetin e teksteve të tij e cila jep edhe më shumë arsye për ta pëlqyer atë.

Më 14 maj të këtij viti, ai botoi albumin e tij “Pranverë / Verë”,  me 15 këngë gjithsej – gjashtë të dedikuara pranverës dhe gjashtë verës. Sipas reperit, kjo përzierje është frymëzuar “nga librat e të shtëpisë së modës”.

Në një intervistë për revistën Balkanist, Buta ka folur për karrierën e tij dhe inspirimin që e mban atë aktiv me krijimet artistike.

Balkanist: A keni ndonjë idhull rap?

Buta: Unë nuk mund të them se unë e konsideroj ndonjë reper ose në përgjithësi një qenie njerëzore ‘idhull’. Reperët që më shumë më kanë frymëzuar janë Lil ‘Wayne, Cam’ron, Curren $ y, 50 Cent, Gucci Mane, Young Jeezy, T.I. dhe të gjithë reperët e viteve 2000 sepse unë jam rritur duke i  dëgjuar, pasi që unë jam një fëmijë i viteve ’90, i lindur në vitin 1995 për të qenë më i saktë.

Balkanist: Kush dhe çfarë ndikuan në stilin tuaj trap?

Buta: Në stilin tim trap, do të thosha se ka qenë më shumë producentët sesa reperët që më kanë frymëzuar. Nëse instrumenti i muzikës është tërheqës, 50 për qind e këngës është e kryer. Njerëz si Zaytoven, Lex Luger, Southside, TM 88 dhe djemtë e 808 Mafia janë pionierë në këtë tingull, dhe pa ata nuk do të kishte zhanër trap.

Balkanist: Në këngët tuaja, ju shprehni veten tuaj në një mënyrë shumë të natyrshme. Kjo është diçka që kam dëgjuar shumë rrallë në repin shqiptar. A është kjo e lidhur me mënyrën se si shkruani këngët tuaja?

Buta: Sigurisht, kjo është shkaku pse tingëllojnë të natyrshme. Mënyra se si shkruaj tekstet e mia quhet lifestyle rap dhe bazohet tërësisht në atë që kam kaluar në jetë, dhe atë që po kaloj, si dhe çfarë dua të përjetoj në të ardhmen. Të gjitha tekstet e mia janë për mua rezultat i jetës sime dhe situatave që kam kaluar. Për ta thënë ndryshe: nuk ka mundësi tjetër përveçse të tingëllojë natyrshëm, sepse kjo është lifestyle rap.

“Marihuanë, femra, para”, janë gjërat për të cilat këndon Asap Rocky në këngën me të njëjtin emër. Në thelb, këto janë temat kryesore që adresoni edhe ju në këngët tuaja. Pse ndodh kjo?

[Qesh]. Kjo nuk ka të bëjë me Asap Rocky. Në fakt, Lil Wayne ka një këngë të vitit 2007 që titullohet “Pussy Money Weed”, por kjo nuk është arsyeja. Këto janë thjesht tri gjëra që më pëlqejnë shumë. Ndoshta kjo është arsyeja pse i përmend ato shpesh.

Balkanist: A është Buta me të vërtetë i fiksuar pas parave?

Buta: Po. Të gjitha vështirësitë e mia aktuale dhe ato të njerëzve rreth meje mund të zgjidhen me para. Unë nuk them, dhe kurrë nuk kam thënë se gjërat materiale nuk kanë rëndësi për mua, por unë kam pasur këto cilësi ose gjëra gjatë gjithë jetës time dhe do t’i mbaj gjatë gjithë jetës. Gjithmonë më kanë dhënë shumë dashuri dhe respekt. Unë kurrë nuk kam pasur probleme me famë. Gjërat janë të ndryshme me paratë. Unë kurrë nuk kam pasur mjaftueshëm para, dhe po ashtu kurrë nuk do të ngopem me para. Unë gjithmonë do të dua më shumë prej saj.

Balkanist: Çfarë do t’i thonit dikujt që thotë “Buta është një reper që gjykon gjininë femrore”?

Buta: Ky është intervista e tretë rresht që më është bërë kjo pyetje. E kuptoj se nga vjen kjo kritikë, por nuk jam gjykues ndaj gjinisë femërore. Në këngët e mia, unë po ashtu i drejtohem krimit, drogës dhe madje vrasjes. Megjithatë, askush nuk më pyet në intervista nëse jam një vrasës apo narkoman, sepse nuk ka kuptim.

 

Balkanist: Hiti juaj “Hashish Thaçi” ka një mesazh politik, sepse askush nuk mund ta dëgjojë dhe të mos mendojë për Hashim Thaçin, presidentin aktual të Kosovës. Pse?

Buta: Unë nuk do të thosha se ka një mesazh politik në këtë këngë. Hashish Thaçi ishte nofka ime, si z. Ndjenja.

Balkanist: Kush është përgjegjës për instrumentalet e juaja?

Buta: Unë punoj me më shumë se një producent. Nëse dikush më dërgon një instrumental, dhe më pëlqen, e përdori. Kryesisht, kam punuar me Cla$ic. Ai punon ekskluzivisht për “z. Ndjenja dhe Dr. Zhivago”, me përjashtim të një kënge./Insajderi.com