18:12 - 05 Korrik 2022

Banka e Anglisë paralajmëroi të martën se perspektivat ekonomike për Britaninë dhe botën ishin errësuar që nga fillimi i vitit dhe u tha bankave të rrisin rezervat e kapitalit për t’u siguruar që mund të përballojnë stuhinë.

Institucionet ndërkombëtare, të tilla si Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe OECD thonë se Britania është më e ndjeshme ndaj recesionit dhe inflacionit vazhdimisht të lartë sesa ekonomitë e tjera perëndimore, të cilat po përballen të gjitha me goditjet globale të energjisë dhe të tregut të mallrave.

“Perspektiva ekonomike globale është përkeqësuar ndjeshëm. Kushtet financiare globale në tërësi janë shtrënguar ndjeshëm,” tha Guvernatori i Bankës së Anglisë, Andrew Bailey, në një konferencë shtypi pasi BoE publikoi Raportin e saj gjashtëmujor të Stabilitetit Financiar (FSR).

Zhvillimet rreth luftës në Ukrainë do të ishin gjithashtu kyçe, shtoi BoE.

Bankat britanike ishin të pozicionuara mirë për të përballuar edhe një rënie të rëndë ekonomike, tha banka qendrore, megjithëse tha se raportet e tyre të kapitalit – megjithëse ende të forta – pritej të bien pak në tremujorët e ardhshëm.