×
 • Lajme
 • Botë
 • Lajme / Botë

  Për herë të parë, më pak se katër milionë foshnja lindën në BE në një vit

  Insajderi
  29 May 2024 - 15:48
  Klikoni Këtu për t'u bërë pjesë e kanalit të Insajderit në Youtube.

  Në vitin 2022, numri i lindjeve të gjalla në BE arriti nivelin më të ulët që nga viti 1960, sipas të dhënave më të fundit të disponueshme.

  Vetëm 3.88 milionë foshnja lindën në BE atë vit, që është hera e parë që kjo shifër ka rënë nën katër milionë. Shkalla e fertilitetit gjithashtu ka rënë, duke iu afruar nivelit të parë dy dekada më parë.

  Që nga viti 1960, ka pasur një tendencë në rënie të numrit të fëmijëve të lindur në BE. Shifra më e ulët u regjistrua në vitin 2022 në 3.88 milionë. Në vitin 1990, 5.1 milionë foshnja lindën në BE, që është edhe viti i fundit kur numri i lindjeve i kaloi pesë milionë.

  Normat e fertilitetit ndryshojnë ndjeshëm në të gjithë Evropën

  Në vitin 2022, shkalla e fertilitetit, e cila pasqyron numrin e lindjeve të gjalla për grua, varioi ndjeshëm në të gjithë BE-në, duke filluar nga 1,79 në Francë në 1,08 në Maltë, sipas të dhënave të Eurostat.

  Mesatarja për BE-në në tërësi ishte 1.46. Duke përfshirë më gjerë Shoqatën Evropiane të Tregtisë së Lirë (EFTA), Mbretërinë e Bashkuar dhe vendet kandidate në BE, Gjeorgjia (1.83) dhe Moldavia (1.81) raportuan norma më të larta se Franca.

  Ndërsa shkalla më e lartë e lindshmërisë në BE u vu re në Francë (1,79), një vend mesdhetar, vende të tjera mesdhetare si Malta (1,08), Spanja (1,16), Italia (1,24), Greqia (1, 32) dhe Qipro (1,37), kanë norma dukshëm më të ulëta.

  Norma pak më të larta të lindshmërisë u regjistruan në vende si Rumania (1.71), Turqia (1.63), Britania e Madhe (1.56), Gjermania (1.46) dhe Finlanda (1.32)./abcnews.al

  OP-ED
  Nga Rubrika

  © 2016-2024 Gazeta Online Insajderi - Të gjitha të drejtat e rezervuara.

  Impressum

  Kontakt

  Trademark