19:39 - 26 Nëntor 2022

Një shkencëtar amerikan që vizitoi në shtëpinë e tij Nils Borin, fizikantin danez fitues të Çmimit Nobel dhe emigrant në SHBA për shkak të nazistëve, ku u bë një nga figurat udhëheqëse të Projektit Manhatan që prodhoi bombën atomike, u befasua kur pa një patkua të varur mbi tavolinën e punës:”S’ka dyshim që ju nuk besoni se një patkua do t’ju sjellë fat të mirë, apo jo Profesor Bor?”-pyeti ai.

“Në fund të fundit, si një shkencëtar…”

Bori qeshi. “Unë nuk e besoj diçka të tillë, miku im i mirë. Aspak. Zor se ka të ngjarë të besoj në marrëzi të tilla qesharake. Megjithatë, besojeni apo jo, më është thënë se një patkua do të sjellë fat të mirë”. Dominik Xhonson, që e tregon këtë histori, e pranon se Bori mund të ketë qenë duke bërë shaka. Por përgjigja e fizikantit, preku një të vërtetë të rëndësishme….