×
 • Lajme
 • Botë
 • Lajme / Botë

  Propozohet zgjidhje për mungesën e punëtorëve në gastronomi në Zvicër

  Insajderi
  29 August 2023 - 18:23

  Industria e hotelerisë po lufton gjithnjë e më shumë me mungesat e stafit. Derisa punëtorët e kualifikuar po tërhiqen nga industria e mikpritjes, ka gjithashtu mungesë të të rinjve.

  “Imazhi i industrisë së hotelierisë aktualisht është shumë i keq”, thotë Roger Lang nga organizata e punonjësve “Hotel & Gastro Union”. Pagat e ulëta janë arsyeja më e rëndësishme pse punonjësit largohen nga tregtia e shërbimi. Në këtë zonë, restoranti i Cyrihut, Michel Péclard, po shkakton bujë me pagat e bazuara në shitje, shkruan 20minuten.

  Gjashtë anëtarët e kontratës negociojnë çdo vit për pagat minimale në L-GAV, marrëveshjen kolektive të punës për industrinë e hotelierisë. Nga ana e punonjësve, këto janë organizata “Hotel & Gastro Union” dhe sindikatat “Syna” dhe “Unia”, nga ana e punëdhënësve janë “GastroSuisse”, “HotellerieSuisse” dhe “SwissCateringAssociation”.

  Në rastin e pagave minimale u vendos një rregullim në përputhje me inflacionin për vitin 2024. Gjithashtu, pagat reale do të rriten me pesë franga. “E kthjellët”, thotë Hotel & Gastro Union. “Profesionet tona duhet të kapin hapin me zanatet e tjera manuale”, përcjell albinfo.ch.

  Por nuk ka të bëjë vetëm me pagat. Sindikatat e gastronomisë duan gjithashtu trajnim më të mirë për punonjësit dhe punëdhënësit, një kulturë mirënjohëse menaxhimi dhe një ekuilibër më të mirë mes punës dhe jetës përmes orëve më tërheqëse të punës dhe listave të besueshme të detyrave.

  Ata duan të rinovojnë L-GAV, përmbajtja e së cilës u negociua nga gjashtë partnerët kontraktualë në 1998. “Një rishikim është shumë i vonuar”, thotë Guido Schluep, sekretari qendror i Syna.

  Por punëdhënësit e refuzojnë këtë gjë.

  “Unia po ndjek një strategji të dyfishtë jolegjitime në të cilën dëshiron të përdorë rregulloret kantonale dhe komunale për të minuar marrëveshjet e partneritetit social të negociuara së bashku,” shpjegon GastroSuisse, shkruan 20minuten.

  Në vend të kësaj, të dyja shoqatat i referohen përpjekjeve të tyre. GastroSuisse shkruan se është duke u zbatuar një plan me pesë pika, i cili synon të mbështesë konkurset e ftuar në tërheqjen dhe mbajtjen e punëtorëve më të kualifikuar dhe rritjen e atraktivitetit të industrisë dhe përshkrimeve të vendeve të punës.

  Një masë tjetër është, për shembull, mbështetja e kompanive që mund të certifikohen si kompani trajnuese. HotellerieSuisse gjithashtu i referohet përpjekjeve në fushat e trajnimit dhe edukimit të mëtejshëm, kulturës bashkëkohore të menaxhimit, përputhshmërisë dhe sistemeve të shpërblimit, përcjell albinfo.ch.

  Gastrosuisse mbron rritjen e dakorduar të pagave prej pesë frangash për vitin 2024.

  “Pagat minimale nuk janë matësi, sepse pagat e tregut janë shumë më të larta se pagat minimale. Këto janë konkurruese në krahasim me sektorët e tjerë tregtarë. Përveç kësaj, aktualisht është një treg punonjësish dhe punonjësit mund të kërkojnë paga më të larta” thuhet në deklaratë.

  Kështu sindikatat dhe punëdhënësit janë të ndarë. Ri-negocimet janë të mundshme vetëm me konsensus. Deri atëherë, zbatohet GAV ekzistues.

  Pasi prej katër vitesh nuk kanë marrë sinjal pozitiv nga GastroSuisse për rinegocimet e CLA-së, duan të bëjnë presion me një peticion. Mbledhja e firmave do t’i dorëzohet GastroSuisse në fund të nëntorit të këtij viti.

  Më shumë se 16,600 njerëz kanë nënshkruar tashmë. “Para së gjithash, është e rëndësishme që të gjitha palët të kthehen në tryezën e bisedimeve. Problemet e përbashkëta duhet të zgjidhen së bashku”, përfundon Lang, përcjell albinfo.ch.

  OP-ED
  Nga Rubrika

  © 2016-2023 Gazeta Online Insajderi - Të gjitha të drejtat e rezervuara.

  Impressum

  Kontakt

  Trademark