01:47 - 26 Janar 2022

Peshqirët janë të mbushur me më shumë baktere dhe nëse po i përdorni për të fshirë fytyrën tuaj, mund t’i bëni një dëm lëkurës tuaj. Dhe megjithëse tharja e fytyrës me një peshqir duket si gjëja më logjike për të bërë, në realitet, mund të bëjë më shumë dëm sesa dobi.

Ju mund të bëheni me puçrra

Tharja e fytyrës me të njëjtin peshqir që përdorni për të tharë trupin tuaj mund të dëmtojë lëkurën tuaj më shumë sesa mendoni. Peshqirët janë kurthe të shkëlqyera të baktereve dhe për shkak se zakonisht i ruajmë në banjë, ku ajri është i lagësht, krijon mjedisin perfekt për rritjen e baktereve. Kur fërkoni peshqirin në fytyrën tuaj, ju po i lëvizni të gjitha këto baktere drejtpërdrejt në lëkurën tuaj, gjë që përfundimisht mund të çojë në puçrra dhe pore të bllokuara. Edhe nëse jeni duke përdorur një peshqir të veçantë për fytyrën tuaj nga ai që përdorni për të tharë trupin tuaj, ka të ngjarë të mos e lani atë çdo ditë dhe bakteret e padëshiruara ende mund të hyjnë në lëkurën tuaj.

Lëkura juaj mund të plaket më shpejt

Peshqirët e banjës janë shumë të ashpër në fytyrën tuaj dhe përdorimi i tyre mund të krijojë çarje të vogla në lëkurën tuaj, duke e bërë atë të pambrojtur ndaj infeksioneve dhe rrudhave. Sa më shumë që lani peshqirët, aq më e brishtë bëhet pëlhura dhe fërkimi që ato krijojnë vepron si një shtresim që mund të jetë i tepërt për lëkurën tuaj.

Mund të irritojë lëkurën tuaj

Nëse keni lëkurë të ndjeshme, përdorimi i peshqirëve nuk është alternativa më e mirë për të tharë fytyrën tuaj. Për shkak se shumica e pëlhurave të peshqirëve mund të jenë shumë të ashpër ndaj lëkurës, fshirja e fytyrës me to mund të rezultojë në skuqje dhe acarim të lëkurës.

Mund ta bëjë lëkurën tuaj të yndyrshme

Mund të tingëllojë kontradiktore, por tharja e lëkurës tuaj në fakt mund ta bëjë atë më të yndyrshme. Për shkak se peshqirët e ashpër mund të heqin vajrat natyralë që lëkura juaj ka nevojë për të qëndruar e shëndetshme, gjëndrat dhjamore nën sipërfaqen e lëkurës do të duhet të prodhojnë më shumë vaj për të balancuar thatësinë, gjë që do të rezultojë në lëkurë tepër të yndyrshme.

Si ta thani fytyrën pa peshqir

Në vend që të prekni fytyrën me një peshqir, lini ajrin të bëjë punën e vet. Tharja në ajër është më higjienike dhe e butë për lëkurën, dhe megjithëse kërkon më shumë kohë, sesa fshirja e fytyrës me një peshqir, mirëpo lëkura juaj do t’ju falënderojë për këtë.

Lani fytyrën si zakonisht.

Lëreni lëkurën të thahet natyrshëm.

Vendosni kremin tuaj hidratues të preferuar./21Media