14:16 - 14 Nëntor 2018

Një video e cila është bërë virale në internet iu është ndaluar shfaqja e saj  në televizon dhe shkaku i këtij ndalimi është cilësuar  si politik.

Videoja ka të bëjë me shitësit të ushqimit të ngrirë, i quajtur Rang-Tan, tregon historinë e shkatërrimit të pyjeve të shiut dhe ndikimin që ka në orangutët(kafshë).

Që nga ajo lajm i cili u cilësua se nuk është me përputhje për reklama politike  për Islanda e ka ndarë atë në mediat sociale dhe është përhapur gjerësisht me më shumë se tre milionë shikime në YouTube.

Peticioni i bërë për t’u lejuar në ekranet televizive ka marrë rreth  680.076  nënshkrues, vaji i Palmit është një produkt që mund të gjendet në çdo gjë, nga shampo dhe detergjentë deri te sanduiçe dhe biskota. Kjo është një nga industritë më të dëmshme për mjedisin, dhe çdo ditë 25 orangutanë janë vrarë.

” Mendoj se ky reklamë do të ndihmojë në edukimin e njerëzve për mënyrën se si prodhimet e tyre po vrasin orangutët dhe shtëpitë e tyre, ndjehem se ndalimi i këtij njoftimi është një padrejtësi”

Reklamimi, i shprehur nga Emma Thompson dhe i prodhuar fillimisht nga Greenpeace, tregon një vajzë me orangutën “e keqe” në dhomën e saj të gjumit, i cili nuk di “çfarë të bëjë”.

Kafsha më pas shpjegon se ajo ka njerëz në pyllin e saj, duke shkatërruar pemë për “ushqimin dhe shampon tuaj”.

Pas kësaj, vajza betohet “mbi yjet” për të përhapur historinë – me njoftimin për ndalimin e prerjes dhe deklaratën e Islandës për të hequr vaj palme nga produktet e saj të markave deri në fund të vitit 2018.

Gjithashtu thuhet se është “kushtuar 25 orangutëve që humbasin çdo ditë”/Insajderi.com