19:08 - 05 Korrik 2022

Por pamjet satelitore të bëra më 13 dhe 24 maj tregojnë se numri i pajisjeve ushtarake në repartin ushtarak është ulur ndjeshëm.

Ata regjistrojnë, në veçanti, heqjen e tankeve dhe traktorëve MT-LB – në total deri në njëqind njësi, si dhe, me sa duket, instalimet e artilerisë vetëlëvizëse “Gvozdyk”.

Sipas përllogaritjeve të ekspertit ushtarak Marko Eklund, nga reparti ushtarak në Alakurt së bashku me pajisjet mund të largoheshin deri në 800 ushtarakë.

Ai supozon se Rusia vendosi t’i transferojë ato në Ukrainë për të marrë pjesë në luftë.

Eklund e konsideron të pamundur versionin që ushtria u tërhoq nga Alakurtti për të kryer stërvitje, pasi ato fillojnë çdo gjashtë muaj dhe duhet të përfundojnë pikërisht në kohën e pranverës.

Kujtojmë se Finlanda së bashku me Suedinë kanë dorëzuar kërkesën për anëtarësim në NATO në maj.

Më 5 korrik, ambasadorët e vendeve anëtare të NATO-s nënshkruan protokollet për anëtarësimin e shteteve në Aleancë.

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg pret që procesi i ratifikimit të zgjasë “me muaj”.