09:14 - 14 Shtator 2022

Dihet gjerësisht se ecja është e mrekullueshme për të gjithë. Hulumtimet tregojnë se ecja mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, të zvogëlojë dhimbjet e kyçeve dhe të lehtësojë natyrshëm stresin.

Për të filluar me ecjen nordike, do t’ju duhet një grup shtyllash trekking dhe një rrugë e mirë ecjeje. Ecja nordike mund të bëhet në terrene të qeta, të shtruara ose në shkëmbore, kodrinore.

Personat që iu përkushtuan programit disa-javor të ecjes nordike ishin në gjendje të tregonin kapacitet të shtuar të stërvitjes gjatë testit të ecjes gjashtë-minutëshe. Dhe kapaciteti funksional i dikujt është “një parashikues i rëndësishëm i ngjarjeve të ardhshme kardiovaskulare në pacientët me sëmundje të arterieve koronare”, thuhet në një studim.

Ekspertët rekomandojë 150 minuta ushtrime me intensitet të moderuar ose 75 minuta ushtrime aerobike me intensitet të lartë në javë ose një kombinim. Ecja llogaritet në numërimin e ushtrimeve tuaja javore me intensitet të moderuar. Në fakt, ata që shkojnë përtej rekomandimeve minimale jetojnë më gjatë, tregojnë studimet.