09:11 - 18 Maj 2022

Dita Ndërkombëtare e Muzeut shënohet çdo vit më 18 maj. Dita synon të rrisë ndërgjegjësimin për vlerën e muzeve si mjete të shkëmbimit të rëndësishëm kulturor, pasurimit të kulturave dhe zhvillimit të mirëkuptimit të ndërsjellë, bashkëpunimit dhe paqes midis popujve.

Sipas icom.museum, muzetë kanë fuqinë për të transformuar botën përreth nesh. Muzetë na bëjnë të njohur me të kaluarën tonë dhe na tregojnë një mënyrë për të hapur mendjen tonë për të zbuluar dhe ndërtuar një të ardhme më të mirë. Respektimi vjetor i Ditës Ndërkombëtare të Muzeve koordinohet nga Këshilli Ndërkombëtar i Muzeve (ICOM) që nga viti 1977. Kjo ditë shënon gjithashtu një moment unik për komunitetin ndërkombëtar të muzeve, transmeton Insajderi

Historia e Ditës Ndërkombëtare të Muzeut:

Dita Ndërkombëtare e Muzeut u krijua në 1977 me miratimin e një rezolute. Rezoluta u miratua në Asamblenë e Përgjithshme të ICOM-it të mbajtur në Moskë, Rusi. Dita u caktua për të ‘unifikuar më tej aspiratat dhe përpjekjet krijuese të muzeve dhe për të tërhequr vëmendjen e publikut botëror ndaj aktivitetit të tyre’.

Rëndësia e Ditës Ndërkombëtare të Muzeut:

Dita ka shumë rëndësi pasi synon të ndërgjegjësojë për rolin e rëndësishëm që luajnë muzetë në ndërtimin e komunitetit, bashkëpunimin kombëtar dhe ndërkombëtar si dhe shkëmbimin kulturor.

Tema e Ditës Ndërkombëtare të Muzeut:

Çdo vit, Këshilli Ndërkombëtar i Muzeve vjen me një temë të re për të festuar këtë ditë. Tema e Ditës Ndërkombëtare të Muzeut të këtij viti është “Fuqia e Muzeve”. Muzetë kanë fuqinë për të transformuar dhe nxitur ndryshime pozitive në shoqëri dhe në botë.

Si festohet dita

Çdo vit, shumë vende vijnë përpara për të festuar muzetë dhe për të marrë pjesë në këtë ngjarje. Në vitin 2021, rreth 37,000 muze nga e gjithë bota morën pjesë në ngjarjen e cila u festua në 158 vende dhe territore.

Këto festime zakonisht zgjasin një ditë ose një javë. Festimet për Ditën Ndërkombëtare të Muzeut përfshijnë vizita në galeri dhe muze, pjesëmarrje në ngjarje dhe dëshmitarë të ekspozitave në muze për të përkujtuar këtë ditë.