10:41 - 22 Nëntor 2021

Netët pa gjumë mund t’ju dërgojnë në spital pasi studiuesit kanë zbuluar një lidhje midis pagjumësisë dhe gjakderdhjes shpesh fatale të trurit. Hulumtimi u botua kohët e fundit në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Zemrës me titullin.

Ekziston një rrezik 24 përqind më i lartë i aneurizmës intrakraniale dhe hemorragjisë aneurizmale subaraknoidale tek njerëzit që kanë një predispozitë gjenetike për pagjumësi. Gazeta gjithashtu argumentoi se duhanpirësit kanë tre herë më shumë rrezik të aneurizmës intrakraniale në krahasim me jo-duhanpirësit.

Studimi pretendon se më shumë se 3% e të rriturve në të gjithë globin kanë aneurizma intrakraniale dhe keqformime të paplasura të enëve të gjakut në tru. Megjithatë, shanset për këputje janë shumë të rralla pasi më pak se pesë përqind e atyre, do të vuajnë nga këputja e aneurizmave intrakraniale. Por rreth 2.5% e aneurizmave intrakraniale do të këputen, gjë që mund të çojë në pasoja të rënda. Thyerja në aneurizmat intrakraniale shpesh rezulton në hemorragji subaraknoidale (SAH), e njohur zakonisht si gjakderdhja e trurit.

Është një lloj goditjeje, e cila shpesh ndodh kur hapësira midis trurit dhe kafkës mbushet me gjak për shkak të një këputjeje të një ene gjaku në sipërfaqen e trurit, shkruan News18.

“Aneurizmat e këputura janë shumë fatale. Prandaj, është jashtëzakonisht e rëndësishme të identifikohen faktorët e rrezikut të modifikueshëm që mund të ndihmojnë në parandalimin e këputjes së aneurizmave”, tha autorja kryesore e studimit, Dr Susanna C. Larsson, e cila është profesoreshë e asociuar në Institutin Karolinska në Stokholm

Studiuesit në këtë punim u përpoqën të kuptonin dhe shpjegonin faktorët e ndryshëm të rrezikut (pirja e duhanit dhe presioni i lartë i gjakut) që lidhen me intrakranialin. Ata gjithashtu studiuan dhe vlerësuan lidhjen midis aneurizmave dhe gjumit, aktivitetit fizik, konsumit të kafesë, kolesterolit, inflamacionit kronik, funksionit të veshkave, indeksit të masës trupore (BMI), niveleve të glukozës në gjak, diabetit të tipit 2 dhe presionit të gjakut.