17:42 - 12 Maj 2021

Antitrupat që neutralizojnë COVID-19 janë të pranishëm në gjak për të paktën tetë muaj pas infeksionit, sipas një studimi italian.

Kjo është e vërtetë “pavarësisht nga ashpërsia e sëmundjes, mosha e pacientit ose prania e patologjive të tjera”, sipas një studimi të kryer nga spitali prestigjioz “San Rafaele” në Milano në bashkëpunim me Institutin e Shëndetit Publik.

“Prania e antitrupave, megjithëse zvogëlohet me kalimin e kohës, është afatgjatë: tetë muaj pas diagnozës, vetëm tre pacientë” nga 162 (nga të cilët 29 vdiqën) nuk ishin më pozitivë për testin e antitrupave”, specifikoi studimi.

Përveç kësaj, fillimi i hershëm i antitrupave thuhet se është “thelbësor për të luftuar me sukses infeksionin: ata që nuk arrijnë t’i prodhojnë ato në dy javët e para pas infektimit kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të rëndë të COVID-19”.

Falë teknikave të përdorura tashmë për të studiuar vaksinat antiHIV, studiuesit kanë zhvilluar një metodë të re për vlerësimin e antitrupave që neutralizojnë SARS-CoV-2.

Studimi u krye në 162 pacientë pozitivë (67 për qind burra me moshë mesatare 63-vjeç), të cilët erdhën në shërbimin e urgjencës në “San Rafaelo” gjatë valës së parë të pandemisë në Itali.

Mostrat e para të gjakut u mblodhën në kohën e diagnozës në mars-prill 2020, dhe të fundit në fund të nëntorit 2020.

Nga këta pacientë, 57 për qind kishin patologji të tjera, kryesisht hipertension (44 për qind) dhe diabet (24 për qind).