20:34 - 09 Qershor 2021

Kush thotë se seksi është vetëm për të rinjtë?

Një studim i ri tregon se njerëzit e moshuar mund të bëjnë seks më shumë dhe të bëhet i rëndësishëm për lumturinë dhe shëndetin e tyre fizik.

As atyre nuk u mungon motivimi ose aftësia fizike, siç mendojnë shumë. Studimi i titulluar, ‘Aktiviteti Seksual është i shoqëruar me kënaqësi më të madhe të jetës në të rriturit e moshuar’, është botuar në revistën Mjekësia Seksuale.

Mirëqenia subjektive është një parametër i rëndësishëm për shëndetin, si fizik ashtu edhe mendor. Kjo përfshin një mori aspektesh, duke përfshirë ndjenjat e mira të lumturisë dhe kënaqësisë, dhe kënaqësinë me jetën, si dhe ndjenjën pozitive për kuptimin e jetës ose qëllimin e dikujt. Mirëqenia me përvojë është një nga aspektet më të njohura të kësaj mase. Ajo është e lidhur me shëndetin, lumturinë dhe mbrojtjen ndaj sëmundjeve të zemrës, si dhe një mundësi 35% më të ulët për vdekje.

Rreth studimit

Studiuesit me qendër në Angli zbuluan se aktiviteti seksual ka tendencë të bëhet më pak i shpeshtë me moshën. Kështu në moshën 60-69 vjeç, 85% e burrave gëzonin aktivitet seksual, që korrespondon me 60% dhe 32% të burrave në vitet shtatëdhjetë dhe tetëdhjetë.

Gratë përjetuan më pak aktivitet seksual sesa burrat ndërsa plakeshin. Sidoqoftë, as burrat as gratë nuk dëshironin të hiqnin dorë nga kjo kur plakeshin. Kjo mbështetet nga studime të ngjashme në ShBA. Burrat dhe gratë kanë kritere të ndryshme për një jetë seksuale pozitive, të karakterizuar nga frekuencë e rritur tek burrat dhe kënaqësi e shtuar tek gratë.

Studiuesit anketuan mbi 5,000 njerëz të moshuar. Pyetjet e bëra përfshinin frekuencën e seksit dhe aktivitete të tjera seksuale, çdo zvogëlim të dëshirës seksuale gjatë vitit të kaluar, kënaqësi seksuale dhe aftësinë për të pasur një mbledhje ose zgjim seksual respektivisht për burra dhe gra.

U kërkuan gjithashtu faktorë ngatërrues si pirja e duhanit, sëmundjet kronike dhe pirja e alkoolit. Rreth 75% dhe 60% e pjesëmarrësve ishin ose të martuar ose që jetonin me një partner. Mosha mesatare ishte 64-65 vjeç.

Si të inkurajojmë seksin tek njerëzit e moshuar

Rëndësia e seksit duhet të diskutohet me delikatesë dhe takt me njerëzit e moshuar, duke i inkurajuar ata të provojnë mënyra më të reja pasi bëhen gjithnjë e më të kënaqshëm me partnerët e tyre.

Ndërsa çështjet fizike mund të kufizojnë pozicione të caktuara që ishin normale më parë, ata mund të kenë nevojë për inkurajim për të gjetur në mënyrë eksperimentale pozicione më të reja dhe pa rreziqe, në të cilat ata mund të vazhdojnë këtë pjesë të rëndësishme të jetës së tyre normale.

Një edukim dhe diskutim i tillë shpesh mungon, me edukatorët e kujdesit shëndetësor dhe ofruesit që largohen nga tema. Sidoqoftë, kjo lloj hapjeje është thelbësore për të ndihmuar çiftet e moshuara të jetojnë me më shumë pasion dhe shëndet edhe kur plaken.