13:43 - 20 Prill 2017

Uji i përroskës që ndan përgjysmë fshatin Studime të Vushtrrisë e ishte skuqur i tëri me gjakun e 116 civilëve shqiptarë natën e 2 majit të vitit 1999.

Forcat serbe kishin vrarë pleq, gra, fëmijë e burra të disa fshatrave të kësaj komune. Ata po strehoheshin në luginë për t’i ikur vdekjes. Por, vdekjen në mënyrën më të dhimbshme ua kishin sjellë forcat e Slobodan Milosheviqit.

Viktimat dhe civilët tjerë kishin zbritur në fshat për të gjetur ushqim. Atyre u kishin mbaruar të gjitha rezervat që kishin në malet ngjitur me Shalën e Bajgorës. Kërkimi i ushqimit për këto viktima ishte shndërruar në njërën prej masakrave më të llahtarshme që kishin kryer forcat serbe.

Gati 18 vjet pas kësaj masakre, një prokuror i EULEX-it ka ngritur aktakuzë kundër një ish-rezervisti serb të Policisë në Vushtrri, që dyshohet se mori pjesë në këtë krim lufte kundër popullatës civile.

I akuzuari i vetëm deri tash për këtë masakër është Zoran Vukotiq, i arrestuar vitin e kaluar në Mal të Zi dhe i ekstraduar në Kosovë për t’u përballur me akuzat për këtë krim.

Ai akuzohet edhe për krime kundër shqiptarëve të kryera në objektet e Kooperativës Bujqësore në Vushtrri më ose rreth datës 2 maj 1999.

Po ashtu, akuzohet se ka marrë pjesë në torturimin dhe trajtimin çnjerëzor të shqiptarëve në Burgun e Smrekonicës. Ky burg ishte shndërruar në një kamp përqendrimi për shqiptarët e arrestuar gjatë luftës.

“Këto krime përfshijnë vrasjet brutale dhe të kundërligjshme, trajtimin çnjerëzor, shkaktimin e vuajtjeve të mëdha, aplikimin e masave të frikësimit dhe terrorit, konfiskimin e pasurisë, plaçkitjen dhe vjedhjen në shkallë të gjerë të pasurisë që ishte e pajustifikueshme”, ka njoftuar zyra për media e EULEX-it.

Vrasjet në Studime të Vushtrrisë kishin vazhduar edhe pas natës së 2 majit. Varret e viktimave civile flasin edhe sot për krimet që kishin ndodhur në atë luginë./Insajderi.com