17:53 - 22 Maj 2023

Në Zelandën e Re ka pesë herë më shumë dele se sa njerëz, por ky është ndryshimi më i vogël mes tyre që nga mesi i shekullit të 19-të.

Zelandezët kanë shumë më pak dele se ‘rivalët’ e tyre australianë, sipas agjencisë shtetërore të statistikave Stats NZ, pavarësisht se shpesh janë subjekt i shakave të tyre. Numri i deleve në Zelandën e Re u ul me 400,000 (dy për qind), kështu që në qershor 2022 ishin 25.3 milionë, sipas regjistrimit të bujqësisë, i cili kryhet një herë në pesë vjet.

Raporti i deleve ndaj njerëzve ra nën pesë me një në 2022, hera e parë që nga regjistrimi i parë në vitet 1850,” tha analisti i Stats NZ, Jason Atwell.

Edhe 40 vjet më parë, në Zelandën e Re kishte 22 herë më shumë dele se sa njerëz. Rivalët e tyre më të mëdhenj, australianët, ende mbeten prapa në numrin e deleve për frymë.

Në total, Australia ka tre herë më shumë dele se Zelanda e Re, por raporti i tyre është vetëm rreth tre dele për çdo australian,” theksoi ai.

5.2 milionë njerëz jetojnë në Zelandën e Re dhe vendi është një nga eksportuesit më të mëdhenj të leshit në botë. Vitin e kaluar ka eksportuar lesh me vlerë 284 milionë dollarë.

Megjithatë, rritja e kostove të bujqësisë dhe rënia e çmimeve të leshit kanë parë rënien e numrit të deleve nga 72 milionë në vitet 1980