14:32 - 21 Tetor 2022

Interneti është një rrjet që nuk pushon kurrë dhe ku siguria dhe privatësia e përdoruesve janë më të kërcënuara. Një mënyrë për t’i kontrolluar ato është opsioni “Unë nuk jam robot”. Prandaj, shumë njerëz u habitën nga ajo që në të vërtetë fshihet pas kutive që i kemi shënuar pafundësisht.

Nëse jeni përdorues interneti, duhet t’ju ketë ndodhur që kur hyni në ueb-faqe të caktuara, të përshëndeteni nga një kontroll sigurie në të cilin duhet të konfirmoni se “nuk jeni robot”.

I shoqëruar shpesh nga sheshe në të cilat duhet të bëni fotografi të semaforëve, vendkalimeve për këmbësorë, traktorëve dhe objekteve të ngjashme, është bërë pjesë e pandashme e shfrytëzimit tonë.

Megjithëse shumica e njerëzve përpiqen ta kryejnë detyrën në dorë sa më shpejt të jetë e mundur, pak njerëz kanë menduar se çfarë fshihet pas këtij opsioni.

Kjo u shpjegua në një episod të vitit 2020 të QI, ku prezantuesi Sandi Toksvig zbuloi se për çfarë bëhej fjalë. Një video është shfaqur tani në TikTok dhe shumë përdorues u mahnitën nga ajo që zbuluan.

“Nuk ka të bëjë me kontrollimin e asaj kutie. Gjëja e vërtetë është se si jeni sjellë para se ta kontrolloni”, shpjegoi Sandi.

@fitzyandwippa Did you know this? 🤯🤯🤯 #fitzyandwippa ♬ original sound – Fitzy & Wippa


“Për të qenë i sinqertë, nuk mund t’i zbuloj të gjitha detajet, por shkurtimisht, kontrolloni kutinë dhe ajo faqe interneti do të kontrollojë historinë tuaj të shfletimit”, vuri në dukje ai.

“Për shembull, përpara se të shënonit kutinë, shikonit disa video me mace, ju pëlqeu një tweet për Greta Thunberg, kontrolluat Gmail-in tuaj – e gjithë kjo i bën ata të mendojnë se ka një njeri pas ekranit”, tha ajo.

“Në thelb, kur kontrolloni ‘Unë nuk jam robot’, ju po e drejtoni faqen për të parë informacionin tuaj dhe për të vendosur vetë se për çfarë bëhet fjalë. Nëse kompjuteri nuk është i sigurt, atëherë ju drejton të klikoni mbi fotot të hidrantëve të zjarrit”, shton ai.

Si përfundim, opsioni “Unë nuk jam robot” është në fakt një pëlqim i maskuar për t’i dhënë një faqe interneti të caktuar për të vjedhur historinë tuaj të shfletimit.

Videoja u bë sërish temë e nxehtë pasi u bë temë e drejtuesve të radios australiane Fitzy dhe Wipp, dhe shumë u tronditën nga ajo që patën rastin të dëgjonin.

Përdoruesit shprehën mosbesim për këtë njohuri, duke pyetur veten nëse ishte e vërtetë apo jo, shumë arritën në përfundimin se diçka e tillë “vepron në mënyrë të paligjshme”.

“Prit, çfarë? Si nuk e dija këtë”, ka shkruar një përdorues.

“Kjo është hera e parë që kam dëgjuar për këtë. Kam bërë disa kërkime dhe për fat të keq duket të jetë e vërtetë”, shtoi një tjetër.

“Ky është një pushtim total i privatësisë”, përfundoi dikush.

Videoja mblodhi mbi 3 milionë shikime në një kohë të shkurtër.