×
 • Biznes
 • Biznes / Biznes

  Çmimet e energjisë elektrike në Kosovë më të lirat në Rajon dhe Evropë

  Insajderi
  20 September 2023 - 11:36

  Sipas Zyrës së Statistikave të Komisionit Evropian (Eurstat), Kosova kishte bindshëm çmimet më të lira të energjisë elektrike në Evropë, për vitin 2022, kur edhe janë bë matjet e fundit vjetore. Çmimet mesatare për shpenzimin mesatar të konsumit janë 6 cent për kilovat/orë që është afro 25 për qind më lirë se e dyta më e lira, që është Serbia me çmim 7 cent për kilovat/orë. Shqipëria, Bosna e Hercegovina dhe Mali i Zi kanë çmimet nga 8 cent për kilovat/orë apo më tepër se 35 për qind më shtrenjtë se në Kosovë. Maqedonia e Veriut është edhe më e shtrenjtë, duke shënuar çmimi prej 10 cent për kilovat/orë që i bie afro 70 për qind më shtrenjtë se Kosova.

  Në këto matje janë të përfshirë vetëm konsumatorët e përmasave të mesme me një konsum vjetor prej 2500 kWh deri në 4999 kWh.

  Të gjitha vendet e BE-së kanë çmime së paku dyfish më të larta se Kosova. Vendi më i populluar i BE-së, Gjermania ka një çmim prej 28 cent për kilovat/orë apo 4.75 herë më tepër se në Kosovë.

  Ndërkohë, Danimarka, Belgjika dhe Italia janë tri vendet e Bashkimit Evropian të cilat vazhdojnë të paguajnë çmimin më të lartë për energji elektrike, bazuar në të dhënat e Eurostat-it për gjashtëmujorin e dytë të vitit 2022. Kurse sa i përket Rajonit, çmimet më të larta të energjisë elektrike për konsumatorët shtëpiakë i kanë Romania, Greqia dhe Kroacia.

  Sipas Eurostat, në Danimarkë, 1 kilovat/orë energji elektrike kushton mesatarisht 47 cent, në Belgjikë 42 cent, kurse në Itali çmimi arrin në 33 cent.

  Në Kosovë, çmimi për kilovat/orë është 6 cent, që i bie se është gati pesëfish më i ulët se në Romani, ku 1 kilovat/orë kushton 29 cent.

  Çmimet në Evropë:

  Kosova – 0.06 € kWh
  Serbia – 0.07 € kWh
  Bosnja dhe Hercegovina – 0.08 € kWh
  Shqipëria – 0.08 € kWh
  Mali i Zi – 0.08 € kWh
  Hungaria – 0.09 € kWh
  Bullgaria – 0.10 € kWh
  Maqedonia e Veriut – 0.10 € kWh
  Malta – 0.12 € kWh
  Holanda – 0.12 € kWh
  Islanda – 0.12 € kWh
  Kroacia – 0.13 € kWh
  Polonia – 0.15 € kWh
  Sllovakia – 0.16 € kWh
  Sllovenia – 0.17 € kWh
  Portugalia – 0.19 € kWh
  Finlanda – 0.19 € kWh
  Norvegjia – 0.19 € kWh
  Luksemburgu – 0.19 € kWh
  Franca – 0.19 € kWh
  Austria – 0.20 € kWh
  Moldova – 0.20 € kWh
  Lituania – 0.20 € kWh
  Suedia – 0.20 € kWh
  Lihtenshtajn – 0.22 € kWh
  Estonia – 0.22 € kWh
  Greqia – 0.23 € kWh
  Latvia – 0.25 € kWh
  Qipro – 0.28 € kWh
  Gjermania – 0.28 € kWh
  Romania – 0.29 € kWh
  Irlanda – 0.30 € kWh
  Çekia – 0.31 € kWh
  Spanja – 0.32 € kWh
  Italia – 0.33 € kWh
  Belgjika – 0.42 € kWh
  Danimarka – 0.47 € kWh

  * Artikull i sponsorizuar

  OP-ED
  Nga Rubrika

  © 2016-2023 Gazeta Online Insajderi - Të gjitha të drejtat e rezervuara.

  Impressum

  Kontakt

  Trademark