15:56 - 21 Qershor 2022

Banka zvicerane e investimeve Credit Suisse ka paralajmëruar se tregjet financiare po përballen me një “rend të ri botëror” mes lëvizjeve agresive të disa bankave qendrore që përpiqen të frenojnë inflacionin duke rritur normat e interesit referencë.

“Tregjet kanë rënë në një ‘stuhi’ të përsosur. Kemi rritjen e inflacionit, normat më të larta të interesit dhe luftën në Ukrainë si faktorë që ndikojnë në investime. Stuhia është intensifikuar ditët e fundit me shpalljen nga Rezerva Federale e SHBA-së për rritjen më të madhe të normës referencë të interesit që nga 1994, si dhe me lëvizjet e Bankës Kombëtare të Zvicrës, e cila kapi tregjet me politikë monetare agresive”, tha Michael Strobak, kreu i investimeve globale në Credit Suisse.

Sipas gazetës londineze Daily Telegraph, Strobeck ka shkruar në një mesazh dërguar klientëve të tij, ndër të tjera, se ka pasur një “korrigjim” si në bursën e obligacioneve ashtu edhe në bursë, kështu që investitorët kanë mbetur pothuajse pa një strehë të sigurt.

“Edhe portofolet e mirë-diversifikuara janë prekur,” paralajmëroi ai.

Megjithatë, Strobeck beson se investitorët nuk duhet të humbasin shpresat dhe thotë se nuk do t’u rekomandonte atyre të largoheshin nga tregu në këtë moment.

Njëkohësisht, menaxheri i fondit të fondit të obligacioneve “Nomura Global Dynamic” Richard Hodges beson se Rezerva Federale (FED) kontrollon recesionin duke rritur normat e interesit dhe parashikon se tregu nuk do të rimëkëmbet derisa të përfundojë një politikë e tillë monetare.

“FED tani është fokusuar ekskluzivisht në uljen e inflacionit, kështu që vendosi të kontrollojë recesionin. Qëllimi i tyre është të ribalancojnë diferencën midis ofertës dhe kërkesës duke ulur kërkesën,” tha Hodges.

Megjithatë, ai u bën thirrje investitorëve të presin fundin e rritjes së normës së interesit, që sipas tij do të jetë një mundësi për të fituar mirë.