22:13 - 22 Qershor 2022

NGA: FATMIR BAJRAJ

Pas një sëmundje të shkurtër dhe të rënd, në Meksikën e largët ku veproj dhe punoj si profesor universiteti, ndahet nga jeta Xhevdeti ynë, për të ‘na lënë të pikëlluar gjithë jetën.

Poeti që e deshi dhe i këndoj vendlindjes & atdheut, mbylli sytë larg tyre, për të marrë me vete dhe ruajt me fanatizëm në botën e amshuar, dashurinë dhe mallin për to!

Ikja e Tij e hershme, tronditi familjen, të afërmit dhe miqtë e shokët gjithandej.

Bota akademike, arti, krijimtaria kulturore-letrare dhe n’ vaçanti poezia shqipe, sot humbi njërin ndër krijuesit më të shquar të saj, poetin bashkëkohor me një opus të jashtëzakonshëm krijimtarie dhe në gjuhën shqipe dhe i përkthyer në shumë gjuhë botërore.

Sot, Dielli për korifeun e poezisë bashkëkohore shqiptare, krijuesin dhe poetin Xhevdet Bajraj, ndaloj rrezet, por duke i dhënë përjetësinë poetit dhe veprës së Tij krijuese e cila do rrezatoj ndër popuj, breza dhe ndër shekuj.

Ikja e hershme e Tij nga kjo botë, do varfëroj pamasë botën time dhe tonën përgjithësisht, sikurse edhe krijimtarinë letrare dhe kulturën kombëtare mbi të gjitha.

Poeti dhe krijuesi Xhevdet Bajraj, ka lënë pas vetës një vepër voluminoze në fushën e letrave dhe të artit, gjurmët e së cilës do mbijetojnë shekujt dhe tejkalojnë horizontet nacionale si vepër universale.

Emri krijues i Xhevdetit do gdhendet i praruar në analët e historisë se artit dhe kulturës kombëtare dhe jo vetëm.

Pusho n ‘paqe, i dashuri vëlla Xhevdet Bajraj !