×
 • Lajme
 • Hulumtime/Analiza / Analiza

  Ministria e Muratit i paguan pensionistët edhe pas vdekjes – ndau 46 mijë euro

  Insajderi
  01 June 2023 - 15:21

  Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve, në krye me Hekuran Muratin, është kritikuar për ekzekutim të pensioneve tek pensionistët edhe pas vdekjes së tyre.

  Zyra Kombëtare e Auditimit, në bazë të një infografike, thotë se MF-ja ekzekutoi 106 pagesa në kategori të ndryshme të pensioneve, në vlerë prej 46,203 eurosh.

  Sidoqoftë, ZKA-ja ka thënë se në krahasim me vitin paraprak, ka pasur një progres të theksuar.

  “Duhet theksuar se te kjo kategori e skemave pensionale krahasuar me vitin paraprak ka një progres të theksuar pasi vlera e pagesave të parregullta në raport me vitin 2021 ishte zvogëluar për 418,918€ (Vlera e gabimit në 2021 ishte 465,121€, kurse në 2022 ishte 46,203€). Veprimet ishin ndërmarrë kryesisht nga largimi i përfituesve pas vdekjes në listat e pensioneve bazë dhe ato të kontributeve”, thuhet në raport.

  Kjo, sipas auditorit po ndodh për shkak të vonesave në lajmërimin e vdekjes së pensionistëve nga ana e familjarëve. Për këtë, ZKA-ja ka kërkuar nga ministri Murati që ta analizojë me hollësi si çështje dhe të rimbursohen paratë e humbura.

  “Ministri duhet të analizojë në hollësi çështjen e pagesave më sipër dhe të shqyrtoj mundësitë për kthimin e tyre nga shfrytëzuesit në llogarinë e buxhetit. Gjithashtu duhet të siguroj forcimin e kontrolleve të brendshme në mënyrë që të krijoj një komunikim më efektiv ndërmjet databazave të skemave pensionale”, thuhet në raportin e ZKA-së.

  Ministri Murati para pak ditësh ka paralajmëruar ndryshime në procesin e lajmërimit të pensionistëve. Sipas tij, po shihet mundësia që shteti të shkojë te pensionistët për verifikim.

  ZKA-ja gjeti shkelje, duke thënë se mbajtja e pozitave me u.d. ndikon në përformancën e ministrisë.

  “Në MFPT, 13 pozita të rregullta udhëheqëse mbaheshin me zëvendësues të cilët kishin tejkaluar afatin ligjor prej nëntë (9) deri në 17 muaj. Arsye e mos shpalljes së konkurseve ishte për shkak të procesit të fuzionimit të strukturës dhe stafit të MFPT-së, i cili proces ishte ende në fazën e pritjes për miratimin e draft rregullores së re për organizim të brendshëm”, thuhet në raportin e Auditorit për Ministrinë e Financave.

  “Ndikimi Mbajtja e pozitave udhëheqëse me zëvendësues përtej afatit ligjor, mund të ndikojë në performancën e Ministrisë, duke qenë se stafi zëvendësues mund të mos i plotësojë kriteret e nevojshme për të ushtruar një pozitë të tillë”, vijon raporti.

  Kësisoj, auditori rekomandon nga ministri Murati që të aprovojë rregulloren e organizimit të brendshëm dhe të kryhet procesi i fuzionimit të strukturave përbrenda ministrisë. /Insajderi.org/

  OP-ED
  Nga Rubrika
  Kosovë
  30 September 2023
  Kosovë
  30 September 2023

  © 2016-2023 Gazeta Online Insajderi - Të gjitha të drejtat e rezervuara.

  Impressum

  Kontakt

  Trademark