×
 • Biznes
 • Biznes / Biznes

  Ndërhyrjet e Qeverisë në Gjykatën Komerciale të Kosovës, hap drejt kontrollit ndaj kesaj Gjykate

  Insajderi
  07 December 2023 - 12:09

  Gjykata Komerciale e sapokrijuar e Kosovës, e cila u themelua me qëllim të përmirësimit të drejtësisë komerciale, tashmë po tregon sukses në zgjidhjen e mosmarrëveshjeve komerciale dhe është pritur me entuziazëm nga komuniteti i biznesit. Megjithatë, përpjekjet e fundit të qeverisë për të reduktuar kompetencat e kësaj gjykate, vetëm një vit pas themelimit të saj, po përballen me kritika të ashpra nga komuniteti i biznesit dhe po shihen si ndërhyrje e qeverisë në sistemin gjyqësor.

  Një ndryshim i tillë, i propozuar përmes Projektligjit për Gjykatën Administrative, rrezikon të prishë funksionimin e Gjykatës Komerciale. Ky ligj synon të heqë nga Gjykata Komerciale autoritetin për të trajtuar çështjet administrative dhe fiskale në rastet gjyqësore komerciale. Pavarësisht performancës së saj të shkëlqyer në vitin e parë, ky vendim po konsiderohet si i pakuptimtë dhe si një hap prapa në përpjekjet për të përmirësuar mjedisin e biznesit në vend.

  Gjykata Komerciale u krijua për të adresuar sfidat e bizneseve në zgjidhjen e mosmarrëveshjeve, duke iu ofruar atyre një rrugë të qartë dhe të unifikuar gjyqësore. Ky hap ka ndihmuar në përmirësimin e efikasitetit në zgjidhjen e këtyre çështjeve dhe ka kontribuar në një mjedis më të qëndrueshëm për bizneset.

  Pra, ndërhyrjet e qeverisë në Gjykatën Komerciale, siç po shihet, janë jo vetëm të papranueshme nga ana e komunitetit të biznesit, por edhe si një shkelje e parimit të pavarësisë së gjyqësorit. Në këtë kontekst, është thelbësore që Projektligji për Gjykatën Administrative të rishqyrtohet, veçanërisht pjesët që lidhen me heqjen e lëndëve administrative dhe fiskale nga mandati i Gjykatës Komerciale, për të ruajtur reformën dhe për të siguruar një mjedis të qëndrueshëm dhe të parashikueshëm për bizneset dhe investitorët në Kosovë.

  Klikoni Këtu për t'u bërë pjesë e kanalit zyrtar të Gazetës Insajderi në Viber.
  OP-ED
  Nga Rubrika
  Biznes
  23 February 2024

  © 2016-2024 Gazeta Online Insajderi - Të gjitha të drejtat e rezervuara.

  Impressum

  Kontakt

  Trademark