10:15 - 19 Janar 2022

Në dhjetor 2021, numri i makinave të reja të regjistruara në Bashkimin Evropian ishte 22,8% më i ulët krahasuar me të njëjtin muaj të vitit 2020.

Gjatë muajit të fundit të vitit të kaluar janë dorëzuar 795.295 automjete, që është muaji i gjashtë radhazi në të cilin është shënuar rënie, njoftoi Shoqata e Prodhuesve Evropianë të Automobilave (ACEA).

Shumica e tregjeve të rajonit pësuan rënie dyshifrore në përqindje, duke përfshirë katër ato kryesore: Italinë (-27,5%), Gjermaninë (-26,9%), Spanjën (-18,7%) dhe Francën (-15,1%).

Tregjet e vetme të makinave të reja në BE që u rritën muajin e kaluar ishin Bullgaria, Kroacia, Letonia dhe Sllovenia.

Në përgjithësi, në vitin 2021, shitjet e makinave të reja në BE ranë me 2.4% në 9.7 milionë automjete, pavarësisht rekordit të ulët të vitit 2020, me të cilin u krahasua. Domethënë, gjatë pranverës së vitit 2020, praktikisht i gjithë kontinenti ishte në izolim.

Kjo rënie ishte kryesisht rezultat i mungesës së çipave që ndikoi negativisht në prodhimin e makinave gjatë divizionit 2021, por veçanërisht në gjysmën e dytë të vitit.

Nëse marrim për krahasim vitin 2019, një vit para pandemisë, rënia është edhe më dramatike. Vitin e kaluar, numri i përgjithshëm i regjistrimeve të makinave të reja në BE ishte 3.3 milionë më pak se në vitin 2019. /Telegrafi/