21:55 - 16 Shkurt 2016

Shpërthimi mikrocefalias në Brazil, e cila përkoi me përhapjen e virusit Zika, vazhdon të trondit botën, madje edhe disa muaj pas incidentit të parë të raportuar.

Gratë shtatzëna në të gjithë botën janë të këshilluar që të kenë kujdes. Infeksioni i virusit Zika ka qenë i lidhur me bebet e porsalindura me defekt të lindjes mikrocefalia (sëmundje neurologjike, e cila dallohet kur një person ka kokën shumë më të vogël sesa të tjerët).

Nocioni, megjithatë, kohët e fundit është sfiduar nga një grup mjekësh të Argjentinës. Grupi dyshon se virusi Zika nuk duhet të fajësohet për rritjen e rasteve të mikrocefalia-s, por që një bar toksik është futur në furnizimin me ujë të Brazilit, dhe ky mund të jetë fajtori i vërtetë.

Sipas mjekëve në Brazil, një larvicide kimike që prodhon formime të këqija në mushkonja është injektuar në furnizimin me ujë të Brazilit në vitin 2014 për të ndaluar zhvillimin e larvave të mushkonjave në tanke me ujë të pijshëm.

Një kimikale e cila është i njohur si Pyriproxyfen, është përdorur në një program masiv nga qeveria e ngarkuar për të kontrolluar popullsinë e mushkonjave në vend. Pyriproxyfen është një larvicide e prodhuar nga Korporata Kimike “Sumitomo”.