18:33 - 31 Janar 2023

Një gjykatë iraniane ka dënuar me më shumë se 10 vjet burg secili, një çift të ri, që kërcenin para një prej monumenteve kryesore të Teheranit në një video që shihet si një simbol i kundërshtimit kundër regjimit.

Astiyazh Haghighi dhe i fejuari i saj, Amir Mohammad Ahmadi, të dy në fillim të të 20-tave, u arrestuan në fillim të nëntorit të vitit të kaluar, pasi një video u bë virale, ku ata dukeshin duke kërcyer në mënyrë romantike përpara Kullës “Azadi”.

Haghighi nuk mbante shami, në kundërshtim me rregullat strikte të Iranit. Gratë gjithashtu nuk lejohen të kërcejnë në publik, e lëre më me një burrë.

Autoritetet iraniane kanë shtypur ashpër të gjitha format e mospajtimit që nga vdekja e Mahsa Amini në shtator. Vdekja e Aminit, i cili ishte arrestuar për shkelje të rregullave të shamisë, shkaktoi protesta që janë kthyer në një lëvizje kundër regjimit.

Të paktën 14,000 njerëz janë arrestuar, sipas Kombeve të Bashkuara, duke filluar nga personazhe të famshëm, gazetarë dhe avokatë e deri te njerëzit e thjeshtë që dolën në rrugë.

Videoja e çiftit ishte përshëndetur si një simbol i lirive të kërkuara nga lëvizja protestuese, me Ahmadin në një moment duke ngritur në ajër partneren e tij, ndërsa flokët e gjatë i rridhnin pas.