06:48 - 21 Shtator 2020

Mukoza e stomakut është anatomikisht dhe fiziologjikisht e trashë dhe e rrudhur, mjaft rezistuese, sekreton acidin e stomakut, mukusin, enzimat … Në rast inflamacioni bëhet i fryrë dhe skuqet, i mbuluar me mukus dhe një sasi më e madhe ose më e vogël e përmbajtjes së shkumës. Të ashtuquajturat erozione të stresit, dëmtim i mukozës, mund të jenë të pranishme në mukozën, ose pacienti mund të ketë një ulcerë të vërtetë të stomakut, përkatësisht gastrit.

Nëse marrim parasysh gjenetikën, atëherë një dietë e gabuar dhe shumë stres, pa përmendur alkoolin, me kalimin e kohës mukoza ndryshe rezistente do të “nënshtrohet” dhe gastriti do të zhvillohet. Një nga shkaqet mund të jetë Helicobacter pylori – një bakter që në sasi të mëdha shkakton inflamacion të mukozës së stomakut, dhe në përkeqësim të mëtejshëm mund të çojë në kancer të stomakut. Por ne nuk do të shkojmë kaq larg dhe nuk ka pse të kemi frikë.

Simptomat

Më shpesh, shumica e pacientëve kanë dhimbje, fryrje të stomakut, urth dhe mpirje, të përziera dhe një ndjenjë të rëndë në stomak. Për shkak të acidit të lartë të stomakut, shpesh ka probleme me sinuset, fytin, kollitjen dhe madje edhe probleme të ndryshme të lëkurës. Disa njerëz me H.pylori pozitiv kishin njolla të kuqe të çuditshme, eritemë, në lëkurë, qepallat … Me trajtimin, gjithçka u zhduk. Nëse acidi irriton fort mukozën e ezofagut dhe zgavrën, ai do të zhvillojë inflamacionin e ezofagut, dhe mukoza e gojës dhe gjuhës do të jetë e bardhë, me depozita dhe probleme: dhimbje, djegie të gjuhës, shqetësime, marrje e dobët e ushqimit dhe humbje peshe.

Diagnostikimi

Pas gastroskopisë, rrezeve X të stomakut dhe përcaktimit të H.pylori nga jashtëqitja ose nga frymëmarrja (jo nga gjaku, pasi ky zbulim mund të jetë pozitiv i rremë), ne vazhdojmë me terapi. Përveç gjetjeve, anamneza është gjithashtu shumë e rëndësishme.

Terapia më e mirë mund të rregullohet në përputhje me simptomat e pacientit. Terapia do të varet nga simptomat, mosha, disa të tjerë diagnozat, ilaçet e marra ose jo …

Këshilla

Mos vishni rroba shumë të ngushta që ju shtrëngojnë. Një fjalë e vjetër popullore thotë: ‘Hani mëngjes vetëm, ndani drekën me një mik dhe jepni darkë armikut.’ Epo, kjo është ajo. Duke respektuar këtë thënie, stomaku juaj do t’ju falënderojë. Mos pini duhan, dhe kafe, pasi që kafeina stimulon prodhimin e acidit.