17:11 - 24 Janar 2023

Tatuazhet janë të njohura në mesin e të rinjve si një formë e vetë-shprehjes dhe një simbol i diçkaje kuptimplotë. Hulumtimet e reja sugjerojnë se dhimbja e tatuazhit mund të ketë përfitime për sistemin imunitar. Për më tepër, tatuazhet dihet se kanë përfitime kozmetike si përmirësimi i pamjes fizike dhe rritja e vetëbesimit.

Sipas një studimi të ri nga Universiteti i Alabamës, dhimbja e përjetuar gjatë lyerjes me bojë ka treguar shenja të përfitimeve për sistemin tuaj imunitar.

Përmirëson sistemin imunitar

Sipas hulumtimeve të fundit nga Universiteti i Alabamës, bërja e tatuazheve mund të përmirësojë sistemin imunitar duke shkaktuar një përgjigje imune sa herë që trupi ndeshet me bojë tatuazhi. Studimi sugjeron se ekspozimi i përsëritur ndaj bojës së tatuazheve mund të forcojë sistemin imunitar me kalimin e kohës.

Redukton stresin

Një studim nga Universiteti i Alabamës sugjeron se bërja e një tatuazhi mund të ketë një ndikim pozitiv në nivelet e stresit. Studimi zbuloi se bërja e një tatuazhi çon në një ulje të niveleve të kortizolit (një hormon stresi). Për më tepër, reagimi natyral i trupit për lehtësimin e dhimbjes për lirimin e adrenalinës dhe endorfinës gjatë procesit të tatuazhit mund të çojë në një ndjenjë euforie.

Rrit Vetëvlerësimin

Tatuazhet mund të jenë simbolike për disa njerëz. Nëse ai përfaqëson një ngjarje të kaluar, një përvojë emocion, ose një mesazh motivues, ai u jep atyre shpresë, frymëzim dhe motivim. Në një studim të ri tatuazhet rritin vetëvlerësimin tek studentët dhe i bëjnë ata më pak kritikë ndaj vetvetes.

Mundësi pune

Një studim nga Universiteti i Majamit dhe Shkolla e Biznesit e Universitetit të Australisë Perëndimore zbuloi se të paturit e tatuazheve në fakt mund të rrisë shanset për t’u punësuar për punë të caktuara. Këto punë janë zakonisht në industrinë e bukurisë dhe kërkojnë punonjës që janë vetë-shprehës, energjikë dhe të guximshëm, gjë që mund të shihet në tatuazhet e tyre. Studimi zbuloi se tatuazhet mund të jenë një avantazh në këto lloj pune, veçanërisht nëse tatuazhi përfaqëson kompaninë për të cilën dëshironi të punoni.

Tags: