15:06 - 11 Mars 2020

Vaji i farës së zezë nxirret nga farat e Nigela sativa, një bimë me origjinë në Azinë Jugperëndimore që zanafillën e përdorimit e ka 2500 p.e.r.s. N.sativa është e përmendur në sistemin medicinal grek dhe poashtu ka luajtur një rol të rëndësishëm në praktikat e lashta në fushën e medicinës të aplikuar  nga  egjiptasit. Fara përmban mbi 100 përbërës të ndryshëm kimikë duke e bërë vajin e saj të jetë ndër vajërat më të dobishëm e të domosdoshë për organizmin e njeriut.

Studime të shumta të kryera nga institute me renome botërore kanë demonstruar se fara e Nigella sativa me përbërësin kryesor aktiv të saj, timoquinone, është shumë efektive kundër sëmundjeve të ndryshme duke përfshirë sëmundjet kronike si: sëmundjet neurologjike dhe mendore, sëmundjet kardiovaskulare, kanceri, diabeti, kushtet inflamatore dhe infertiliteti, si dhe sëmundje të ndryshme infektive të shkaktuara nga infeksionet bakteriale, kërpudhore, parazitare dhe virale. Efikasiteti premtues i saj ka bërë që të fillojnë studime edhe rreth impaktit të mundshëm të N. sativa në luftën kundër HIV / AIDS.

Përvec hulumtimeve shkencore, Nigela sativa është bimë e përmendur edhe në librat fetarë (Kur’an: En Neml, 23; Bibël: Isaia 28:25-27). Në Kur’an specifikisht thuhet se “… asaj i është dhënë çdo send..” dhe bëhet thirrje ta përdorim këtë farë të zezë, sepse ajo përmbanë në vete ilaç për të gjitha sëmundjet, përveç vdekjes.

Kërkimet kanë vërtetuar se efikasiteti i vajit të farës së zezë në sistemin imunitar dhe në trajtimin e shumë sëmundjeve rritet edhe më tej kur merret i kombinuar me vajra të tjera, si vaji i farës së kungullit, ullirit, farës së lirit, vaji i karrotës, hudhrës etj.

Por cilat janë vetitë kryesore të vajit të farës së zezë:

 • Ndihmon në forcimin e sistemit imunitar
 • Ndihmon në rigjenerimin e qelizave të mëlcisë
 • Ul rrezikun e prekjes nga tumorret
 • Parandalon të dy tipet e diabetit
 • Rrit nivelin e insulinës dhe ul nivelin e rritur të glukozes
 • Mbron nga rënia e flokëve duke u forcuar rrënjët
 • Ka veti antimikrobiale dhe antioksidante
 • Dhuron një lëkurë thellësisht të shëndetshme
 • Ndihmon në lehtësimin e ekzemës dhe psoriasis
 • Ndihmon në lehtësimin e infeksioneve nga bakteret rezistente
 • Ndihmon në lehtësimin e azmës dhe alergjive
 • Ndihmon tretjen,ul gazrat dhe dhëmbjen e stomakut
 • Mbron zemrën / normalizon nivelin e kolesteroli
 • Nuk ka efekte anësore

Përdorimi: vaji i farës së zezë përdoret duke pirë një luge caji dy herë në ditë .Poashtu mund të përdoret për sallata,salca apo gjellë të ndryshme jo më tepër se tre luge vaji në ditë. Shoqerohet mirë edhe me produkte të tjera dietale si smoothies, kos, bollgur etj. Gjithashtu mund t’i shtohet shampove apo locioneve të lëkures duke e ndihmuar në rigjenerimin e saj, sidomos në kombinim me vajin e lajthisë, bajameve, farave të kungullit apo farës chia.

Për efekt të plotë, kur bleni vajin e farës së zezë, sigurohuni që po merrni vaj 100% dhe të prodhuar me shtypje të ftohtë, sepse kjo ka tejët rëndësi në efektin e duhur.

Për tu furnizuar me vaj 100% natyral atë mund ta gjeni në lokalin Pelini’s i cili gjindet në lagjen Ulpiana në Prishtinë.

Mos i humbisni produktet e tilla, ruaje shëndetin tënd duke konsumuar ushqime me vlera ushqyese të cilat mund t’i gjeni vetëm në Pelini’s.