14:17 - 16 Nëntor 2022

Komisioni Evropian i bëri thirrje sot Këshillit Evropian që të marrë të gjitha vendimet e nevojshme sa më shpejt të jetë e mundur për të lejuar Kroacinë, Bullgarinë dhe Rumaninë të bashkohen në zonën Shengen.

Komisioni thotë se këto vende anëtare kanë kontribuar në funksionimin e zonës Shengen prej vitesh. Ata thonë se kjo mund të shihet veçanërisht gjatë pandemisë, por edhe që nga fillimi i luftës në Ukrainë.

“Edhe pse këto tre vende tashmë janë pjesërisht të lidhura me rregullat e Shengenit, kontrollet e kufijve të brendshëm me këto shtete anëtare nuk janë hequr ende, ndaj nuk gëzojnë të gjitha avantazhet që rrjedhin nga anëtarësimi në zonën Shengen”, tha Komisioni Evropian.

Në dhjetor 2021, Këshilli konfirmoi se Kroacia kishte përmbushur të gjitha kushtet e nevojshme për anëtarësimin në Shengen. Procesi i vlerësimit ka zgjatur nga viti 2016 deri në vitin 2020 dhe në vitin 2020 janë kontrolluar edhe kufijtë e jashtëm të Kroacisë për të kontrolluar nëse janë në përputhje me të gjitha kërkesat.

Në vitin 2021, Kroacia krijoi një Mekanizëm të Pavarur Monitorues që siguron respektimin e të drejtave të njeriut, veçanërisht ato të migrantëve dhe azilkërkuesve gjatë operacioneve kufitare. Kështu, ajo u bë anëtari i parë i Bashkimit Evropian që vendosi një mekanizëm të tillë në kufijtë e tij

Vendimi më 8 dhe 9 dhjetor

Vendimi për hyrjen në zonën Shengen do të merret nga Këshilli për Drejtësi dhe Punë të Brendshme, i cili mblidhet më 8 dhe 9 dhjetor në Bruksel. Presidenca çeke përgatiti dy projektvendime, një për Kroacinë dhe një për Bullgarinë dhe Rumaninë.

Kjo hap mundësinë që vetëm Kroacia të marrë dritën jeshile, duke qenë se në parlamentin holandez dhe suedez u shprehën kundër pranimit të Bullgarisë dhe Rumanisë.

Vendimi merret nga vendet anëtare të BE-së, të cilat janë edhe anëtarë të zonës Shengen, 22 prej tyre. Vendimi kërkon konsensusin e të 22 vendeve anëtare, që do të thotë se mjafton vetëm një anëtar për një bllokadë të mundshme. Si në Suedi ashtu edhe në Holandë, ministrat duhet të marrin dritën jeshile nga komisioni përkatës në parlamentin e tyre kur votojnë në Këshillin e BE-së.

Bullgaria dhe Rumania, të cilat presin hyrjen në zonën Shengen që nga viti 2011, duhet të trajtohen si një paketë, sepse këto dy vende nuk e kanë përgatitur dhe pajisur kufirin e tyre të ndërsjellë për të qenë kufiri i jashtëm i zonës Shengen. Prandaj, të dy vendet mund të hyjnë vetëm në të njëjtën kohë, raportojnë mediat kroate.