20:34 - 26 Tetor 2021

Kina mban përgjegjësi për ndryshimet klimatike edhe kur merren parasysh emetimet historike, shifrat e reja kanë treguar, se pavarësisht përpjekjes së gjatë të Pekinit për të fajësuar revolucionin industrial të Perëndimit për krizën, është e kundërta.

Vendi shfaqet si ndotësi i dytë më i madh në botë, edhe kur emetimet e karbonit që datojnë që nga viti 1850 janë përfshirë në total – data në të cilën shumica e vendeve perëndimore ishin industrializuar dhe vareshin nga karburantet fosile për të paktën një pjesë të prodhimit të tyre ekonomik.

Të dhënat japin prova për gënjeshtrën, e përsëritur shpesh nga Pekini, se kombet perëndimore mbajnë ‘përgjegjësi historike’ për krizën.

“Vendet e zhvilluara që lëshojnë gaz pa asnjë kufizim përgjatë disa qindra vitesh që nga revolucioni industrial kontribuan në problemin e ndryshimeve klimatike sot”, tha Li Gao, ministri i Kinës.

Analiza e re tregon se Kina me të vërtetë u industrializua dekada pas Perëndimit, por është rritur aq ‘egërsisht’ vitet e fundit sa prodhimi i saj kumulativ i karbonit tani ka tejkaluar të gjitha kombet e tjera me përjashtim të SHBA-së.

Rusia, Brazili dhe Indonezia përbëjnë pesë emetuesit më të mëdhenj historikë – vende të cilat gjithashtu i kanë shtyrë fort planet për të ulur me shpejtësi emetimet dhe për të arritur zero neto deri në vitin 2050.

Kina, si askush tjetër përgjegjëse për