19:29 - 12 Gusht 2022

Përhapja e virusit të lisë së majmunëve, shpërthimi i saj i paprecedentë në Evropë dhe ShBA në maj, ka qenë befasuese për ekspertët. Tani, një raport rasti në The Lancet ka ndryshuar pamjen edhe një herë. Për herë të parë, një rast është konfirmuar në një qen shtëpiak – dhe me shumë gjasa është kapur nga pronarët.

Më parë, nuk dihej nëse kafshët shtëpiake si macet dhe qentë janë në rrezik të kontraktimit të virusit të lisë së majmunit. Dihet se përhapet nga kafshët tek njerëzit – por nuk ka pasur raste të njohura që të shkonte në drejtimin tjetër.

Megjithatë, ishte gjithmonë një mundësi. Supozimi i punës është se çdo gjitar potencialisht mund të kontraktojë dhe përhapë virusin – kjo është arsyeja pse CDC lëshoi rekomandime në qershor që njerëzit me li majmuni duhet të shmangin kontaktin me kafshët shtëpiake derisa të shërohen plotësisht.

Lancet raporton se dy pacientët njerëz kishin qenë vërtet të kujdesshëm për të izoluar qenin e tyre nga kafshët shtëpiake dhe njerëzit e tjerë sapo u shfaqën simptomat e tyre – por ata vazhduan ta linin kafshën të flinte në shtratin e tyre. Dy javë më vonë, qeni katërvjeçar zhvilloi simptomat e para dhe një test PCR konfirmoi praninë e lisë së majmunit.

Analiza e ADN-së të virusit të lisë së majmunit të gjetur te qeni dhe një nga njerëzit e tij tregoi homologji 100 për qind të sekuencës – që do të thotë se ato ishin pothuajse të lidhura me njëra-tjetrën – dhe të dyja ishin shembuj të klasit hMPXV-1, prejardhja B.1. Ky është nëntipi që është përhapur në të gjithë Evropën dhe SHBA që nga prilli, dhe në Paris, ku jetojnë qeni dhe pronarët, ka infektuar afër 2,000 njerëz.

“Me sa dimë, kinetika e shfaqjes së simptomave si tek pacientët ashtu edhe tek qeni i tyre sugjeron transmetimin nga njeriu tek qeni të virusit të lisë së majmunit,” vëren raporti i rastit.

Me fjalë të tjera, mundësia e lisë së majmunit te kafshët shtëpiake duhet të trajtohet si një sëmundje potencialisht serioze dhe autorët ritheksojnë rëndësinë e izolimit të kafshëve nga njerëzit e infektuar nga lija e majmunëve.

“Njerëzit e infektuar nuk duhet të kujdesen për kafshët shtëpiake të ekspozuara”, këshillon CDC. “Personi me li të majmunit duhet të shmangë kontaktin e ngushtë me kafshën e ekspozuara dhe kur është e mundur, t’i kërkojë një anëtari tjetër të familjes që të kujdeset për kafshën derisa personi me li të majmunit të shërohet plotësisht.”

“Nëse keni lisë majmuni dhe duhet të kujdeseni për kafshët tuaja të shëndetshme gjatë izolimit në shtëpi, lani duart ose përdorni një fërkim duarsh me bazë alkooli, para dhe pas kujdesit për to. Është gjithashtu e rëndësishme të mbuloni çdo skuqje të lëkurës në masën më të mirë të mundshme (p.sh. mëngë të gjata, pantallona të gjata) dhe të vishni doreza dhe një maskë ose respirator të përshtatshëm, ndërkohë që kujdeseni për kafshët tuaja”, thotë CDC.