×
 • Lajme
 • Botë
 • Lajme / Botë

  Sa paguhet një orë punë në Europë?

  Insajderi
  18 October 2022 - 09:11
  Klikoni Këtu për t'u bërë pjesë e kanalit të Insajderit në Youtube.

  Në vitin 2021, kostot mesatare për orë pune në të gjithë ekonominë u vlerësuan të jenë 29,1 € në BE dhe 32,8 € në zonën e euros.

  Ndërkohë që në vitin 2020 ishte 28,6 € dhe 32,4 €.

  Këto vlerësime vijnë nga të dhënat mbi nivelet e kostove të punës të publikuara nga Eurostat.

  Më e ulëta në Bullgari, më e larta në Danimarkë

  Shuma mesatare për orë të punës maskojnë boshllëqe të konsiderueshme midis vendeve anëtare të BE-së.

  Me pagesë më të ulëta janë Bullgaria (7,0 €) dhe Rumani (8,5 €).

  Ato me më të lartat janë Danimarka (46,9 €), Luksemburgu (43,0 €) dhe Belgjika(41,6 €).

  Kostot e punës për orë në industri ishin 29,1 € në BE dhe 35,1 € në zonën e euros. Në ndërtim, ato ishin përkatësisht 26.0 € dhe 29.3 €.

  Në shërbime, kostot e punës për orë ishin 28,8 € në BE dhe 31,6 € në zonën e euros.

  Në ekonominë kryesisht jo-biznesore (pa përfshirë administratën publike), ato ishin përkatësisht 30.3 € dhe 33.6 €.

  Dy komponentët kryesorë të kostove të punës janë pagat dhe mëditjet dhe kostot jo-paga (p.sh. kontributet sociale të punëdhënësve).

  Pjesa e kostove jo-pagash në kostot totale të punës për të gjithë ekonominë ishte 24.6% në BE dhe 25.1% në zonën e euros.

  Përqindjet më të ulëta të kostove jo të pagave u regjistruan në Lituani (3.7%), Rumani (4.9%) dhe Irlandë (8.7%).

  Ato më të lartat në Suedi (32.0%), Francë (31.9%) dhe Itali (28.3%).

  Kostot e punës për orë u rritën më shumë në Lituani

  Në vitin 2021, krahasuar me 2020, kostot e punës për orë në nivel të gjithë ekonomisë u rritën me 1,7% në BE dhe me 1,2% në zonën e euros.

  Brenda zonës së euros, kostot e punës për orë u rritën në të gjitha Shtetet Anëtare, përveç Italisë (-1,6%) dhe Spanjës (-0,3%).

  Rritjet më të mëdha u regjistruan në Lituani (+12.5%), Estoni (+6.5%), Qipro dhe Slloveni (+6.2% secila) si dhe Letoni (+6.1%).

  Për vendet anëtare jashtë zonës së euros, kostot e punës për orë të shprehura në monedhën kombëtare u rritën në vitin 2021 në të gjitha vendet.

  Me rritjen më të madhe të regjistruar në Bullgari (+9,1%), Poloni (+8,2%) dhe Hungari (+7,3%).

  Ato u rritën më pak në Suedi dhe Kroaci (+3,0% secila).

  Ato përbëheshin kryesisht nga marrëveshje pune afatshkurtra dhe pushime të përkohshme nga puna të kompensuara plotësisht ose pjesërisht nga qeveria.

  Këto skema u regjistruan përgjithësisht si subvencione (ose lehtësime tatimore) me një shenjë negative në komponentin jo-pagë të kostos së punës./SCAN TV/

  OP-ED
  Nga Rubrika

  © 2016-2024 Gazeta Online Insajderi - Të gjitha të drejtat e rezervuara.

  Impressum

  Kontakt

  Trademark