×
 • Lajme
 • Botë
 • Lajme / Botë

  Si të merrni vizë për t’u vendosur në Gjermani ose Austri pas pensionimit?

  Insajderi
  08 May 2023 - 13:00

  Si Gjermania ashtu edhe Austria kanë shumë për t’u ofruar njerëzve që kërkojnë të jetojnë jetën e tyre më të mirë në pension.

  Por çfarë ndodh me procesin e vizave?

  Shtetasit jo të BE-së mund të vijnë në secilin vend për të dalë në pension nëse kualifikohen për lejet e duhura të qëndrimit, shkruan thelocal.de.

  Asnjë vend nuk ka një “vizë pensioni” në vetvete. Në vend të kësaj, pensionistët e mundshëm duhet të aplikojnë për një leje qëndrimi, zakonisht pas mbërritjes në Gjermani. Shtetasit e vendeve si Kanadaja, SHBA, Australia, Zelanda e Re, Koreja e Jugut, Japonia dhe Britania e Madhe, ndër të tjera, zakonisht mund të vizitojnë Gjermaninë ose Austrinë pa vizë deri në tre muaj. Gjatë kësaj kohe, ata mund të aplikojnë për lejen e duhur të qëndrimit.

  Çfarë lloj lejesh do të duheshin dhe për sa kohë janë të vlefshme?

  Në Austri, kjo është zakonisht një leje vendosjeje me përjashtim të punësimit fitimprurës, që ju lejon të jetoni në Austri, por jo të punoni.

  Në Gjermani, kjo është zakonisht një leje vendosjeje e përkohshme. Të dyja lejet janë përgjithësisht të vlefshme për një vit, por shpesh janë të lehta për t’u rinovuar, me kusht që asgjë të mos ndryshojë materialisht në situatën tuaj, përcjellë albinfo.ch.

  Të dy vendet do t’ju lejojnë gjithashtu të aplikoni për qëndrim të përhershëm pas pesë viteve të pandërprera në vend.

  Duke pasur parasysh këto fakte, nuk ka asnjë ndryshim të vërtetë midis dy vendeve për sa i përket sa kohë është e vlefshme leja juaj e qëndrimit, sa shpesh duhet ta rinovoni atë ose kur mund të aplikoni për qëndrim të përhershëm.

  Megjithatë, Austria këshillon që ka kuota në lejet e qëndrimit që përveç punësimit fitimprurës zakonisht favorizohen nga pensionistët, duke dhënë vetëm një numër të caktuar çdo vit, shkruan thelocal.de.

  Çfarë lloj dokumentesh ose provash bazë do të duhen?

  Për lejet e qëndrimit austriake dhe gjermane, padyshim që do t’ju duhen disa dokumente standarde, si një pasaportë e vlefshme, foto biometrike dhe formularë të plotësuar aplikimi.

  Të dy vendet ka të ngjarë të kërkojnë gjithashtu prova të mbulimit të sigurimit shëndetësor të vlefshëm në vend dhe strehim sipas standardeve lokale që janë mjaft të mëdha për pensionistin dhe familjen që jeton me ta. Kjo provë mund të jetë një kontratë qiraje ose dokumente pronësie për një pronë, përcjellë albinfo.ch.

  Disa, por jo të gjitha, autoritete lokale të imigracionit në Austri ose Gjermani mund t’ju kërkojnë të jepni një çertifikatë se nuk keni precedentë penalë nga vendi juaj i origjinës. Është më mirë ta kontrolloni këtë me autoritetin lokal ku keni ndërmend të jetoni për të parë nëse do t’ju duhet apo jo kjo.

  Si Gjermania ashtu edhe Austria do t’ju kërkojnë gjithashtu të provoni se mund të mbështeteni financiarisht gjatë daljes në pension atje.

  A duhet të dini gjermanisht përpara se të aplikoni në cilindo vend për një leje pensioni?

  Austria zakonisht kërkon dëshmi të një niveli shumë bazë të gjermanishtes (niveli A1). Ky nivel është niveli i parë nga gjashtë në Kornizën e Përbashkët Evropiane për Gjuhët dhe në përgjithësi është për fillestarët absolut.

  Kërkesa A1 nuk është shprehur në mënyrë eksplicite si e kërkuar në Gjermani për qëllime të daljes në pension, por zyrtarët mund të kenë ende diskrecion për të parë prova të nivelit A1 gjermane gjithsesi.

  Çfarë lloj prove të mbështetjes financiare duhet të tregoni?

  Si në Gjermani ashtu edhe në Austri, do të duhet të jeni në gjendje të tregoni se mund të mbështeteni veten në vend gjatë daljes në pension.

  Më themelorja prej të cilave është të tregoni se keni të drejtë të merrni disa pagesa pensionesh – qoftë në formën e një pensioni shtetëror nga vendi juaj i origjinës, qoftë në formën e një pensioni privat ose plan kursimi.

  Mund të ndihmojë rastin tuaj nëse vendi juaj i origjinës ka një marrëveshje të sigurimeve shoqërore me Gjermaninë ose Austrinë – diçka për të cilën mund të lexoni më shumë në artikujt e lidhur më poshtë.

  Ndryshe nga Gjermania, Austria përcakton të ardhurat minimale të qarta federale që ju nevojiten për të qenë në gjendje të tërhiqni në muaj, qoftë nëpërmjet pagesave të pensioneve, të ardhurave të tjera ose të dyjave, për t’u kualifikuar për lejen tuaj të qëndrimit. Kjo shumë minimale mujore është 2,220,52 € për beqarët dhe 3,503,12 € për çiftet e martuara ose ato në partneritet të regjistruar.

  Nëse aplikoni me një fëmijë (ndoshta një nip, për shembull), do t’ju duhet 342,62 € shtesë në muaj mbi shumën bazë përkatëse.

  Gjermania është pak më pak e drejtpërdrejtë, pa asnjë shumë të qartë minimale të të ardhurave. Mund t’ju duhet fillimisht të keni një minimum prej 11,208 € të caktuar në një llogari të veçantë të bllokuar. Përndryshe, autoriteti vendor për të cilin aplikoni mund të ketë diskrecion mbi sasinë e mjaftueshme.

  Klikoni Këtu për t'u bërë pjesë e kanalit zyrtar të Gazetës Insajderi në Viber.
  OP-ED
  Nga Rubrika

  © 2016-2024 Gazeta Online Insajderi - Të gjitha të drejtat e rezervuara.

  Impressum

  Kontakt

  Trademark